Rezanja placa i radnih mjesta ove godine nece biti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo dva mjeseca od preuzimanja mandata na celu Vlade, Zoran Milanovic i dalje je uglavnom spreman govoriti o nacelnim politickim stavovima i opcem smjeru kretanja svoje Vlade, manje nego o detaljima koje prepušta svojim ministrima i suradnicima. Pitanja o odnosima u koaliciji su mu mrska, i ne pristaje ih javno komentirati, kao ni trivijalnosti oko Operaballa. Njegova glavna poruka i dalje je slicna onoj predizbornoj; po starom ne možemo, za promjene smo spremni, politika je stvar povjerenja.

Prošla su gotovo dva mjeseca od preuzimanja mandata. Rejting Vlade je visok, možda i više od ocekivanja. Do kada ce to trajati?
- Na meni je da radim na provedbi onog za što su nam mandat dali gradani, a ne da analiziram rejtinge, posebno ne nakon tek mjesec dana mandata. Taj rejting doživljavam kao beskamatni kredit koji su nam gradani dali, a mi im ga moramo vratiti s kamatom. To nas obvezuje.

Sada kad ste u sve stekli uvid, kakvo je stanje financija u državi?
- Jasno je - po starom ne možemo. Novo je uvijek nepoznato, ali i izazovno. Ovo je novo, idemo u odredene vrste rashodovnih smanjenja u ukupnom iznosu od cetiri milijarde, što se u tako znacajnom iznosu do sada nikad nije dogodilo. Proracun je štedljiviji i naravno da to nije sretna situacija. Uvijek je sjajno ako možete povecavati potrošnju, ali to povecanje mora biti temeljeno na necemu realnom.

Nažalost, situacija je takva da u pocetku moramo uciniti jedino moguce - smanjiti proracunsku potrošnju. To je odluka koju treba donijeti. Ona je politicka, uvijek osjetljiva, ali je neophodna. Države završavaju u financijskim problemima i bankrotu u prvom redu zato što nisu spremne i sposobne iz niza razloga donijeti odluku da zaokrenu smjer. Mi smo na to spremni. Vidimo kako se to dogada u cijeloj Europi. Primjeri su toliko razliciti da su školski ilustrativni. Razne zemlje su se našle u slicnim problemima na koje su reagirale razlicito.

Grcka, na primjer?
- Da, jedan primjer je Grcka, Latvija, Estonija, Irska... Države su prezadužene i potrebno je donijeti uvijek nepopularnu i delikatnu politicku odluku da se smjer mijenja. Neki su to u stanju komunicirati s gradanima i postici potrebne dogovore, a negdje to naprosto ne ide. Vjerujem da Hrvatska pripada zrelijim društvima.

Jeste li našli kosture u ormarima, je li HDZ ipak ostavio lošije stanje nego se prikazivalo?
- Ne volim govoriti na taj nacin. U više navrata sam rekao da necemo kukati i prebacivati odgovornost na prethodne Vlade, odnosno HDZ. To nema smisla niti ce pokrenuti gospodarstvo i otvoriti nova radna mjesta. Reci cu samo to: da je stanje sjajno i da su se provodile mjere koje su se trebale provoditi, mislim da ne bismo morali smanjivati proracunsku potrošnju. Ako smo na to bili prisiljeni, onda je sve jasno.

Jedan od vecih problema je svakako javna uprava zajedno sa sustavom javnih poduzeca. Citiram vaše rijeci: »sustav je »jako neucinkovit, neproduktivan i zagušen«. Možete li to komentirati, kao i cinjenicu da je zbog ovakvih i slicnih rijeci pomocnik ministra prometa Vladimir Ferdelji morao otici?
- Dobro ste me citirali. Promjene su nam u javnom sektoru nužne ukoliko želimo sustav koji ce biti ucinkovit. U ovoj godini otpuštanja u državnoj upravi nece biti, ostvarit cemo uštedu od dvije milijarde kuna na masi placa i tu nece biti odstupanja. Kad je rijec o javnim poduzecima restrukturiranja su nužna i to je jedan od prioriteta Vlade.

Da li je tocno, kao što je ministar financija Slavko Linic ovih dana i potvrdio, da ce svi oni koji su zaposleni na odredeno ili imaju ugovor o djelu u javnoj upravi, a njih je 24 tisuce, morati otici?

- Bilo je puno zapošljavanja na odredeno. I potrebnog i nepotrebnog. Previše prekovremenih, precesto neopravdanih. Opcenito, sve se to uklapa u sliku prekomjernog trošenja nezaradenog novca. To je korijen svake price o državnom dugu i sposobnosti države da se s time nosi. Upravo zato nam treba zaokret za koji ne tražimo aplauz, vec eventualno malo strpljenja.

A što je sa socijalnim tenzijama koje ce to izroditi?
- Politika je konfliktan posao. Na nama je da sustav državne uprave ucinimo efikasnim kad su u pitanju usluge prema gradanima i gospodarstvu, i racionalnim kad su u pitanju troškovi. Ne živimo u iluziji da ce se svima svidati to što radimo, nemaju svi ista ocekivanja i interese i u skladu s time i reakcije na odredene odluke. (Razgovarala Tihana TOMICIC/Novi list)

CIJELI RAZGOVOR PROCITAJTE U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter