Revolucionarna metoda uništava rak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski znanstvenici razvijaju metodu uništavanja neoperabilnih tumora pluca koja se temelji na mikrovalovima. Ovo budi nadu i za mnoge Hrvate, jer se Hrvatska nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluca. Približno 90 posto oboljelih su aktivni, bivši i pasivni pušaci.

Nova metoda lijecenja službeno se naziva mikrovalna ablacija. Mikrovalna antena stavi se neposredno na tumor, a elektromagnetski valovi pokrenu molekule vode u okolnom tkivu tumora te na taj nacin tvore trenje i toplinu, koja na kraju uništi tumor.

Tijekom preliminarne studije onkolozi bolnice u Cagliariju uspjeli su uništiti tumore pluca kod 19 od 28 pacijenata. I osam mjeseci poslije zahvata ustanovljeno je da se niti jedan tumor nije vratio. Kod preostalih devet pacijenata tumori su se smanjili ili su pak prestali rasti. Postupak traje sat vremena i stoji oko 11.000 kuna, a pacijenti ostaju u bolnici preko noci na promatranju.

Medicinska zajednica je ipak oprezna. Iako pozdravljaju ovu tehniku obracuna s tumorima, americki strucnjaci smatraju kako je potrebno pratiti veci broj pacijenata i kroz duže razdoblje. Jedino se tako može ustanoviti postoji li mogucnost remisije.

Voditelj talijanskog istraživanja istice kako je glavna prednost mikrovalne ablacije ta što brzinski zagrije stanice tumora na visoku temperaturu, a može se koristiti za uništenje vecih tumora. Naglasio je kako se bitne komplikacije nisu javile kod pacijenata.

Razmišlja se i o upotrebi mikrovalne ablacije u lijecenju raka jetara, bubrega i kostiju.


Podijeli: Facebook Twiter