Revolucionar iz Šišana

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Che
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vina Trapan
Lokacija: Šišan / Istra
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: aperitiv
Ocjena: 8,7/10
Cijena (mpc): 150 kuna (Cicibela, Rovinj)

Nedavno sam prisustvovao snimanju serijala u produkciji HTV-a o četvorici istarskih vinara i njihovim počecima sredinom devedesetih godina te je zajednički zaključak bio da su oni bili istarski vinski revolucionari novije povijesti. Naime, zadnje dvije-tri godine dešava se pozitivna revolucija u proizvodnji pjenušavih vina u Istri, što je meni jedan od najdražih smjerova kojim su naši vinari krenuli.

Pjenušava vina se sve više troše po ugostiteljskim objektima te čak i kafićima, stoga mi je draže da se piju hrvatski proizvodi, nego neki strani sumnjiva porijekla, kojih ima dosta, a s ulaskom u EU bit će ih još više. Bruno Trapan je jedan od tih novih majstora pjenušaca i ove je godine lansirao na tržište svoj novi - "revolucionarna" imena Che po legendarnome Ernestu Chegevari.

Grožđe za ovo vino dolazi iz berbe 2011. s najboljih Trapanovih položaja Cuf, a sastoji se od čistoga terana. Dugo poznajem Trapana i veliki je ljubitelj vina s mjehurićima, puno smo šampanjaca i pjenušaca popili zajedno i uvijek je tvrdio da ako napravi pjenušac, bit će "non dosage", to jest prirodan kakav je nakon degožacije, znači bez ekspedicijskog likera.

Che ima oko dva grama neprovrela prirodna šećera te je godinu dana ležao na kvascima, a potom je završno obrađen i prije mjesec dana pušten na tržište. Etiketa ima izvrsno grafičko rješenje s dvije suprotno okrenute riječi Che. Jer ako riječ gledamo s gornje strane ona znači da ga ima, a ako gledamo naopako znači da je boca popijena pa je onda non che.

Vino ima lijepu blagoružičastu boju, kristalno je bistro djelomično gusto s mnogo malih i brzih mjehurića koji vrlo brzo perlaju po čaši. Intenzivnost mirisa je izražena te je lepršav, razigran i jako fin. Javljaju se maline i ribiz te nota kroasana koja je tipična za pjenušce, onda dolazi i nota cvijeća te malo livadnog meda te naposljetku ugodna svježina.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane je svježe te vrlo ukusno, a krasi ga srednje tijelo. After taste je začinjen s malo maline te ugodne svježine. Vino je uravnoteženo, intenzivna okusa i ugodno trajno u ustima, ima jako finu kakvoću te je harmonično i spremno za trošenje, preporuka je ispijanje na nekom bazenu uz nježan povjetarac. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter