Revna cistacica uništila skulpturu od 800.000 €

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pretjerano revna cistacica muzeja Ostwall u njemackome gradu Dortmundu uništila je suvremenu umjetnicku skulpturu vrijednu 800 tisuca eura misleci da je neugledan sloj boje na umjetnickoj instalaciji prljavština s kojom se mora profesionalno obracunati, prenosi britanski list Guardian.

Rijec je o skulpturi "Wenn's anfaengt durch die Decke zu tropfen" (Kada strop pocne prokišnjavati) njemackog umjetnika Martina Kippenbergera (1953.-1997.), koji je poznat po iznimno bogatoj produkciji u mnogobrojnim žanrovima, a smatraju ga jednim od najtalentiranijih njemackih umjetnika svoje generacije.

Skulptura se sastoji od nestabilne drvene konstrukcije nacinjene od letvica u gumenom koritu. Kippenberger je korito poprskao bojom koja je trebala predstavljati osušenu kišnicu. No, što je umjetniku bila umjetnost, za cistacicu je bio izazov pa je odlucila korito ocistiti tako da izgleda kao novo.



Glasnogovornica muzeja potvrdila je da je korito tako temeljito ocišceno da ga više nije moguce vratiti u prvobitno stanje. Muzej je djelo posudio iz privatne zbirke, a procijenjeno je na 800 tisuca eura.

Da je Kippenberger živ, možda bi ga utješila cinjenica da nije jedini umjetnik kojemu su cistacice uništile djela, istice Guardian.

Godine 1986. u Likovnoj akademiji u Duesseldorfu temeljito je ocišcena 400 tisuca eura vrijedna "masna mrlja" njemackog avangardnog umjetnika Josepha Beuysa, a 2004. u muzeju Tate Britain u Londonu cistacica je bacila dio djela takoder njemackog umjetnika Gustava Metzgera ne shvacajuci da plasticna vrecica s odbacenim papirom nije smece nego sastavni dio umjetnicke instalacije.

No, nisu njemacki umjetnici jedine žrtve revnih muzejskih službi održavanja. U galeriji Eyestorm u Londonu suvremeni britanski umjetnik Damien Hirst ostao je 2001. bez pivskih boca, pepeljara i šalica kave koje su trebale predstavljati život umjetnika.


Podijeli: Facebook Twiter