Revizori: OB Pula bez javne nabave do - lijekova

Bolnica se obvezala javnu nabavu provoditi po propisima (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)
Bolnica se obvezala javnu nabavu provoditi po propisima (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)

Državni ured za reviziju nedavno je objavio nalaz revizije svih bolničkih zdravstvenih ustanova u 2011. godini, među kojima je i kompletan izvještaj poslovanja pulske Opće bolnice.

Cilj revizora, koji su papire "češljali" od listopada 2012. do ožujka ove godine, bio je utvrditi istinitost i vjerodostojnost financijskih izvještaja, ali i provjera učinkovitog korištenja sredstava pulske bolnice. Secirajući poslovanje bolnice, Državni ured za reviziju donio je uvjetno mišljenje, ponajviše zbog činjenice da je OB Pula imala iste propuste kao i 2002. i 2003. godine, kada se također provjeravalo njeno poslovanje, a nedostaci se odnose na donošenje postupka plana javne nabave i evidentiranje pojedinih rashoda.

Bez propisanih postupaka javne nabave nabavljeni su lijekovi, usluge osiguranja, usluge zbrinjavanja infektivnog otpada, fiksne i mobilne telefonije, ali i dizelsko gorivo za službena vozila. Ti su poslovi ukupno bili "teški" 33,4 milijuna kuna.

Također, bolnica je za obavljene usluge tijekom 2011. ispostavila račune HZZO-u u iznosu od 235,6 milijuna kuna, što je za 41,7 milijuna kuna više od ugovorenih sredstava (odobrenih limitom), koje HZZO nije priznao. U obrazloženju koje smo dobili u pulskoj bolnici, piše "da u izvješću o javnoj nabavi za 2011. godinu greškom nisu uneseni podaci o sklopljenim okvirnim sporazumima te da će se plan nabave i godišnje izvješće o javnoj nabavi sastavljati u skladu sa zakonskim propisima". (piše D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter