Revizor kljucni svjedok u aferi "Hypo"?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kleine Zeitung, austrijski tabloid iz medijske kuce Styria AG, objavio je u utorak da bi Walter Groier, šef revizorske kuce Confida, mogao biti kljucni svjedok u slucaju prljavih poslova Hypo banke na Balkanu.

Confida je jedna od najvecih revizorskih tvrtki na Balkanu, navodi Kleine Zeitung, i kao takva je morala imati uvid u sve poslove s nekretninama Hypo Alpe-Adria banke pa tako i one koji su se sklapali u Hrvatskoj.

Navodi se i da je Confida 2006. godine otkrila veliki skandal Hypo banke o valutnim špekulacijama dvije godine ranije, prilikom cega je banka izgubila 320 milijuna eura. Günther Striedinger i Wolfgang Kulterer, clanovi Uprave HAAB-a, zbog tog su otkrica osudeni krajem 2008. za lažno vodenje racunovodstvenih knjiga.

Navodi se i da se Günter Striedinger vec duže vrijeme u Austriji nalazi pod istragom kriminalisticke policije i austrijskog državnog odvjetništva, i to zbog poslova u Hrvatskoj, a povezuje ga se s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom te ministrom prometa i infrastrukture Božidarom Kalmetom.

Zbog bliskih odnosa Güntera Striedingera s premijerom Koruške Jörgom Haiderom otkrice Waltera Groiera nije naišlo na "dobar prijem", stoji u clanku pa je Haider cak i naredio istragu nad šefom revizorske tvrtke Confida.

Austrijska državna televizija (ÖRF) u ponedjeljak je na svom Drugom programu donijela TV prilog u trajanju od gotovo petnaest minuta. Novinari ÖRF-a posjetili su Hrvatsku, tocnije terene u Dalmaciji i Istri koji su pod sumnjom da su dio malverzacija nekretninama HGAA grupe.

U prilogu se navodi da se trenutno aferama oko Hypo banke u Austriji bavi specijalna istražiteljska jedinica ("Sonderkommando Hypo") te u Njemackoj državno tužiteljstvo u Münchenu.


Podijeli: Facebook Twiter