Revizija povijesti nece se dopustiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski antifašisti najoštrije osuduju izjave HDZ-ovog saborskog zastupnika Andrije Hebranga i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka u Bleiburgu, koji svojim nastupom žele demonizirati antifašisticku borbu, ali i cjelokupni antifašisticki pokret, zakljucak je gotovo svih rasprava na redovnoj godišnjoj skupštini Saveza antifašistickih boraca i antifašista Istarske županije (SABA).

Predsjednik SABA-e Tomislav Ravnic primijetio je da Hebrang i Karamarko, ali i manjina koja ih podržava, žele revidirati povijest. "To im nece uspjeti, jer hrvatski narod na predsjednickim izborima pokazuje da je naklonjen lijevim opcijama. Bez obzira na to, antifašisti nece šutjeti", porucio je Ravnic.

Rekao je i da su istarski antifašisti vec poslali otvoreno pismo holivudskoj kompaniji Listen Production koja, na poticaj talijanske desnicarske Lege Nazionale, želi snimiti film o fojbama. Pismo je poslano na sve relevantne svjetske adrese, s namjerom da se sacuva istina o antifašistickoj borbi.

U istom je tonu nastavljena rasprava pa je Ratko Crnobori negodovao što je Hebrang Tita prozvao zlocincem, a bleiburške dogadaje najvecom tragedijom hrvatskog naroda. Romano Božac sramotnom drži izjavu Ivana Zvonimira Cicka da "u Hrvatskoj ne može biti dobro dok ijedna ulica ili trg nosi ime Josipa Broza Tita", kao i Hebrangovu o Titovoj naredbi za pokolj u Bleiburgu. Edo Jerman smatra da je rad s mladima nužan, jer ce se bez mladih antifašizam poceti gasiti.

Dožupan Vedran Grubišic porucio je da Hebranga i Karamarka nije briga ni za fašizam ni za antifašizam, vec iskljucivo za "vlastitu guzicu". Porucio je na kraju "no pasaran" svima koji žele reafirmirati fašizam i revidirati povijest. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter