Revizija: Lokalci neučinkoviti u naplati potraživanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županije, gradovi i općine u Hrvatskoj nisu ubrale 8,6 milijardi kuna svojih prihoda. Izračunao je to Državni ured za reviziju u svome izvješću o učinkovitosti naplate prihoda jedinica lokalne i regionalne samouprave, koju su revizori provjeravali cijelu prošlu godinu.

Iz izvješća je vidljivo da su nenaplaćena potraživanja krajem 2011. godine pala za 300 milijuna kuna, ali još uvijek čine više od trećine ukupnih prihoda i primitaka što ih sve županije, gradovi i općine godišnje prikupe. U 2011. ti su prihodi i primici iznosili gotovo 22 milijarde kuna.

Iznos prihoda što ih lokalne vlasti nisu naplatile u proteklim godinama pokriva, primjerice, proračune četiri najveća grada u Hrvatskoj, Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka i gotovo je u kunu jednak prihodima što ih u godinu dana prikupe svi gradovi u Hrvatskoj osim Zagreba, što onda uključuje Rijeku, Zagreb i Split.

Najviše nenaplaćenih potraživanja skupio je Zagreb, i to čak 3,24 milijarde kuna, što je više od polovice godišnjih prihoda glavnog grada Hrvatske, zatim slijede lokalne vlasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji s nenaplaćenih 1,2 milijarde kuna, a na trećem mjestu je lokalna samouprava u Primorsko-goranskoj županiji gdje nisu naplaćena 663 milijuna kuna prihoda.

U izvješću revizija navodi da su u pojedinim vrstama namete evidentirana potraživanja toliko visoka da su njihovi iznosi veći od novca što su ga lokalne vlasti stekle naplaćujući taj porez ili naknadu.

- Međutim, lokalne jedinice nisu ni poduzimale mjere naplate, jer nisu imale spoznaje na koga se ta potraživanja odnose, nastavlja sa svojim zaključcima Revizija čije se izvješće jučer našlo i na sjednici Vlade.

Ministar financija Slavko Linić kazao je da se može ocijeniti da u Hrvatskoj ne postoji učinkovit sustav naplate jedinica lokalne samouprave, pa je revizija dala više od 2.400 preporuka kako bi poboljšali učinkovitost naplate.

- Pojedine jedinice ni ne obračunavaju prihode koje bi trebale obračunavati, pa građani u cijeloj Hrvatskoj nisu u istoj poziciji. Uz to, loša je i povezanost s državnim tijelima naplate, pa tako lokalne jedinice ni ne obavijeste Poreznu upravu o promjeni koncesionara. Tako se računi šalju i dalje onima koji više nisu obveznici naplate, a nema podataka o novom obvezniku. Ne trude se previše jer vjeruju da će novac dobiti iz državnog proračuna, požalio se Linić.

Na samom početku mandata njegovo je ministarstvo obavijestilo javnost da je državni proračun do kraja 2011. godine skupio više 50 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja na ime poreza i doprinosa, uključujući i kamate, što znači da država, uključujući i lokalne vlasti nije naplatila 59 milijardi kuna poreza, doprinosa, naknada...

Taj bio bi dovoljan da se u ovoj godini isplate sve mirovine i plaće iz državnog proračuna ili sve minuse u državnom proračunu od 2009. godine, uključujući i ovogodišnji. (Jagoda MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter