Revizija hrvatske povijesti je neprihvatljiva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potrebno je oformiti koordinacijsko tijelo ravnopravnih članova koje će reagirati na svako neargumentirano ugrožavanje antifašizma i njegovih stečevina kao civilizacijskih tekovina. Zaključeno je na zajedničkom sastanku predstavnika Saveza udruga antifašista Istarske županije (SAIŽ), Društava Josip Broz Tito, IDS-a, SDP-a, SRP-a i nekadašnjih omladinskih aktivista, održanom u pazinskom Spomen domu Sjedinjenja i slobode.

Uvodno je Tomislav Ravnić, predsjednik SAIŽ-a upozorio na neravnopravan položaj branitelja u Domovinskom ratu i partizana koji su se za Hrvatsku borili u Drugom svjetskom ratu. Naglasivši kako su branitelji obranili domovinu i njen puni suverenitet u granicama uspostavljenima u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Tito stvorio temelj za samostalnost

- Antifašističke stečevine dale su nam pravne pretpostavke za izlazak iz jugoslavenske zajednice i proglašenje nezavisnosti na temelju Ustava iz 1974. u kojem je utvrđeno pravo republika na samoodređenje do odcjepljenja. Te odredbe su u Ustav ugrađene na izričito traženje Josipa Broza Tita, koji je mudrošću vizionara pokazao dobro poznavanje balkanskih prilika. Badinterova komisija morala je uvažiti ovo nesporno pravo Hrvatske, rekao je Ravnić, citirajući pismo koje su antifašisti poslali predsjednici, premijeru, Saboru i svim važnim državnim i županijskim institucijama. Dodajući kako je Tito ovime stvorio temeljne pretpostavke za samostalnost današnje Hrvatske.

Neprihvatljiva je revizija povijesti koja se u Hrvatskoj provodi uz prešutnu podršku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je to pokazala uklanjanjem Titove biste iz predsjedničkog ureda i premijera Andreja Plenkovića čija Vlada tolerira crnokošuljaše, ustaške pozdrave i odavanje počasti ustaškim zločincima. To su samo neki od razloga zbog kojih treba reagirati, jer se na taj način omalovažava 17 tisuća žrtava fašizma u Istri. Stoga je važno upozoravati na jačanje neofašizma, kojeg, kažu antifašisti, u Hrvatskoj treba prozvati prvim imenom, a to je ustaštvo. Mnoge su zemlje to riješile zakonima, pa takav zakon treba donijeti i u Hrvatskoj. Uz to važno je da se o fašizmu i antifašizmu uči u školama, kako mladima bile dostupne povijesne istine.

Zagreb je i naš glavni grad

U Istri antifašističke tekovine još nisu ugrožene, što nije slučaj u nekim drugim krajevima Hrvatske. Stoga istarski antifašisti negoduju protiv promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu.

- Neki nam spočitavaju da previše brinemo o promjeni imena Trga maršala Tita u Zagrebu, rekao je u raspravi Josip Sloković. Dodajući kako je Zagreb glavni grad naše države, matice zemlje s kojom je Tito sa svojim partizanima sjedinio Istru. To je, kaže, razlog zašto moramo brinu i o Zagrebu. Kakva bi danas Hrvatska bila bez Istre, dijela Dalmacije, Baranje i drugih krajeva koji se nakon Drugog svjetskog rata došli u sastav Hrvatske koju su partizani na čelu s Titom stvorili, a branitelji u Domovinskom ratu obranili, poručuju antifašisti s pazinskog skupa. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter