Revitas otkrio kažune, suhozide i crkvice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi i stari rezultati programa Revitas predstavljeni su u srijedu u vodnjanskoj Zajednici Talijana. Projekt "Revitas – revitalizacija istarskog zaleda i turizma u istarskom zaledu" prekogranicni je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Program prekogranicne suradnje Slovenija-Hrvatska 2007. - 2013., provodi se na podrucju slovenske i hrvatske Istre, a njegova vrijednost iznosi 1,84 milijuna eura.

Poceo je u rujnu 2009., a traje 30 mjeseci. Revitas ima deset partnera, glavni je Grad Kopar, a ostali su gradovi Piran i Izola, slovenski Zavod za zaštitu kulturne baštine, Istarska županija, gradovi Vodnjan, Buzet i Porec, Opcina Svetvincenat te Turisticka zajednica Istarske županije.

Klaudio Vitasovic, gradonacelnik Vodnjana, pohvalio je projekt te je ustvrdio da su zahvaljujuci njemu sakriveni kažuni, suhozidi i crkvice napokon dostupniji turistima i mještanima.



- Sredstva iz europskih projekata za nas predstavljaju mogucnost realizacije bitnih strateških projekata koje bismo u ovim kriznim vremenima teško mogli sami realizirati. Drago mi je i da se putem Revitasa u Vodnjanu uspjela stvoriti i poveznica izmedu poljoprivrede i turizma, kazao je Vitasovic.

Oriano Otocan, procelnik Upravnog odjela za medunarodnu suradnju i europske integracije, kazao je da je u Istri u raznim fazama realizacije cak 155 projekata zahvaljujuci fondovima EU-a.

- Istarska županija ukljucena je u rad na 100 projekata, a ostali su pod ingerencijom privatnog sektora, nevladinih udruga te gradova i opcina. Najviše uspjeha imamo u programima prekogranicne suradnje. Isto kao što je Revitas nastavak projekta Heart of Istria, nadamo se da ce i on imati svoj nastavak.

Putem tih projekata stvaramo platformu, bazu za strukturne fondove za koje cemo se moci natjecati kada Hrvatska ude u Europsku uniju, optimisticno je zakljucio Otocan.

Prisutne su o Revitasu detaljnije informirali Sandra Ilic, koordinatorica projekta, Ivana Štrkalj, koordinatorica Revitasa za Sloveniju, te Vladimir Torbica, procelnik za kulturu Istarske županije, koji je predstavio i dvije nove brošure izašle u sklopu "Revitasa" koje se ticu prirodne baštine i urbanih povijesnih središta.

Za glazbeni dio programa pobrinula se klavicembalistica i pijanistica Karmen Kirac koja je izvela djela C. Debussyja i F. Chopina.


Podijeli: Facebook Twiter