Revitas II: Uređuje se Centar starih obrta u Buzetu


U sklopu projekta Revitas II, u starogradskoj jezgri Buzeta počeli su građevinski radovi - uređuju se dvije postojeće dislocirane muzejske radionice, pekara i češljara za izradu češljeva od rogova istarsko-podolskog goveda, boškarina, te novi multimedijalni, virtualni centar starih obrta u kojem će se tradicionalni obrti Buzeštine povezati s novim tehnologijama.

U novom multimedijalnom, turističko-kulturnom iskustvenom centru povezat će se nematerijalna i materijalna kultura kroz multimedijske sadržaje. Pristup promociji baštine podići će se na višu razinu atraktivnosti izradom multimedijske aplikacije, DVD-a, brošure i dvodimenzionalnih QR kodova za muzejske radionice koje su predmet uređenja.

- Ukupna vrijednost građevinskih radova je 36.000 eura. Adaptacija se odnosi na građevinsko-obrtničke radove, opremu i sadržaje promotivnog karaktera. Izvođač je buzetska zadruga Pinguentum gradnja, nadzor vrši Učka konzalting, a idejno rješenje i projektni prijedlog uređenja izradio je AG studio Pazin, istaknula je na konferenciji za novinare viša savjetnica za razvojne projekte Meri Vivoda.

Revitas II - nadogradnja revitalizacije istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu, predstavlja nadogradnju prvog projekta Revitas, u sklopu kojeg je u Buzetu uređen turistički info-punkt. Partneri su na slovenskoj strani općine Kopar (vodeći partner), Izola i Piran, a na hrvatskoj Istarska županija i županijska Turistička zajednica te gradovi Vodnjan i Buzet. Ukupna vrijednost Revitasa II iznosi oko 843 tisuće eura, od toga na Buzet otpada 112.500 eura, a sufinancira se u sklopu prekograničnog programa Slovenija - Hrvatska 2007.-2013.

Prekogranični su opći ciljevi cjelokupnog projekta Revitas II, rekla je Vivoda, zaustavljanje propadanja istarskog zaleđa i promocija kulturnog turizma, prvenstveno očuvanje fresaka, potom suhozida, a u buzetskom slučaju valorizacija starih obrta, muzejskih radionica koje se u sklopu Revitasa II uključuju u cjelokupan itinerer prekogranične turističke destinacije.

- Prvi dio Revitasa bio je 2010. godine prvi ozbiljni europski projekt koji je Grad Buzet proveo u cilju bolje revitalizacije i iskorištavanja turističkog potencijala buzetske starogradske jezgre i unutrašnjosti Istre i drago mi je da smo kroz Revitas II nastavili tim putem zahvaljujući kojem ćemo dobiti jednu novu turističku atrakciju u starogradskoj jezgri i koja će doprinijeti još boljim turističkim brojkama buzetskog područja. Građevinski dio projekta predviđamo dovršiti do kraja kolovoza čime će nadaleko poznata rujanska manifestacija "Subotina po starinski" dobiti novi sadržaj, istaknuo je gradonačelnik Siniša Žulić. Naglasio je također da je Grad Buzet u posljednjih pet godina realizirao 12, 13 projekata sufinanciranih sredstvima europskih fondova, ukupne vrijednosti oko dva do tri milijuna eura. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter