Revitas II: Buzet uređuje staru pekaru i češljaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stara gradska češljara jedna je od dvije postojeće etno radionice koje će se u sklopu projekta Revitas II - nadogradnja revitalizacije istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu, obnoviti EU-sredstvima.

U sklopu Revitasa u Buzetu je uređen turistički info-punkt, a zbog dodatne revitalizacije staroga grada u sklopu Revitasa II u planu je uređenje dviju dislociranih muzejskih zbirki, stare pekare i češljare te uređenje novog multimedijalnog turističkog centra čime će se tradicionalni obrti Buzeštine povezati s novim tehnologijama.

- Grad Buzet nastavio je kontinuitet sudjelovanja u europskim projektima, ovo je osmi kojeg je u posljednje četiri godine realizirao. Najvažnije je da nekakve brojke pogotovo u ovom turističkom segmentu gdje je većina europskih projekata do sada bila usmjerena, pokazuju i određene rezultate bilo da se radi o povećanju broja posjetitelja, noćenja ili ostvarivanju prihoda od turističke djelatnosti koji iz godine u godinu značajno rastu, ističe gradonačelnik Siniša Žulić.

Partneri u Revitasu II su na slovenskoj strani općine Kopar, Izola i Piran, a na hrvatskoj Istarska županija i županijska Turistička zajednica te gradovi Vodnjan i Buzet. Ukupna vrijednost Revitasa II iznosi oko 843 tisuće eura, od toga na Buzet otpada 112.500 eura.

Projektom će se povezati priobalje i unutrašnji dio Istre, uz promoviranje autohtonih običaja i zanata te produžiti turistička sezona.
Projektom Revitas II želi se razviti nove integrirane turističke proizvode kao što je nastavak promocije starogradske jezgre Buzeta, tradicionalne arhitekture, promocija autohtonih obrta i običaja; pekarstva, izrade češljeva, kovačnice i izrade pušaka, ali i edukacija nositelja razvoja turističkog područja.

Sve to s ciljem uključivanja kulturne baštine u razvoj i promociju turističke ponude i razvoj održivog turizma. Sam pristup promociji starogradske jezgre Buzeta podići će se na višu razinu atraktivnosti uporabom inovativne, nove informatičke tehnologije te uvođenjem inovativnih pristupa preko preuređenja tradicionalnog komunikacijskog oruđa kao što je virtualna šetnja.

Buzet će urediti dvije već postojeće muzejske radionice u cilju promocije autohtonih obrta, izrade češljeva i pekarstva, te urediti novi multimedijalni turističko kulturni iskustveni centar koji će biti namijenjen očuvanju nematerijalne kulturne baštine i prezentaciji kroz interaktivne sadržaje i njihovu povezanost. (G. ČALIĆ ŠVERKO; snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANU.


Podijeli: Facebook Twiter