Revitalizacija zapuštenih prostora

Primjer kako bivše tvorničke hale pretvoriti u galerije, knjižare, trgovine, restorane i poslovne prostore
Primjer kako bivše tvorničke hale pretvoriti u galerije, knjižare, trgovine, restorane i poslovne prostore

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavljen je novi međunarodni projekt Saveza udruga Rojca "Origin of spaces" (Porijeklo prostora). Riječ je o trogodišnjem međunarodnom projektu koji je financiran u sklopu projekta Erasmus+, a koji je fokusiran na inovativne prakse i socioekonomski učinak coworking clustera diljem Europe. Projekt će se provoditi u pet zemalja: Francuskoj, Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Portugalu. O započetim aktivnostima i iskustvima sa studijskih putovanja u Francusku i Portugal govorili su predstavnici Saveza koji sudjeluju u projektu Danijela Poropat, Marino Jurcan, Kristina Nefat i Irena Burba.

Razrada mogućih scenarija

Partneri u projektu su Darwin Eco-System-Bordoaux; Zawp- Bilbao; LX Factory-Lisabon; Savez udruga Rojca-Pula; Capture Projects-London i London Borough of Lewisham. Primarni cilj projekta je razmjena postojećih znanja i metoda koji su u ekspertizi svakog od pojedinih centara koji sudjeluju u provođenju projekta. Teme su obuhvaćene u četiri osnovne cjeline: Ekološka tranzicija, Sudioničko upravljanje društvenim centrima, Coworking i Socijalno poduzetništvo. Krajnji cilj je kroz ove teme kreirati praktične alate (tool boxes) dostupne preko on-line mreže da bi ove informacije bile besplatno dostupne za unutarnje inicijatore, vanjske korisnike i lokalne dionike. U sklopu projekta održat će se i brojni tečajevi, studijska putovanja, artist in residence programi te međunarodne konferencije.

- Kako sadašnji društveno-ekonomski i ekološki izazovi mogu biti više nego samo privremena situacija, mora se poduzeti inovativno, pozitivno djelovanje da bi se započeo proces koji će promijeniti trenutno stanje. Ovaj projekt će ponuditi prikladna, isprobana i testirana rješenja i metode kojima je cilj rješavanje nekih od sadašnjih i budućih scenarija koji se mogu odviti, istaknuto je na jučerašnjoj presici.

Coworking prostori

Projekt je započeo 15. listopada 2014. međunarodnom konferencijom u francuskom gradu Bordeaux u Darwin ecosystem centru na prvom skupu projektnih partnera. Tema skupa bilo je međusobno upoznavanje projektnih partnera i predstavljanje centara iz kojih predstavnici dolaze. Darwin centar okuplja manje tvrtke iz područja kreativnih industrija koje imaju ekološki predznak. Radi se o bivšoj vojnoj zgradi koja je prenamijenjena u prostor za kulturu i poduzetništvo. Osim velikog coworking prostora tamo se nalazi i skate park, urbani vrtovi, restoran i eko trgovina, mogućnost smještaja u recikliranim kamp kućicama. Na temelju dosadašnjeg iskustva, ovakvi klasteri se prepoznaju kao inovacijski laboratoriji, inkubatori novih načina rada koji žive i rade u zajedničkoj ko-kreaciji održivih zajednica.

U međuvremenu je u DC Rojc održan i petodnevni tečaj za predstavnicu udruge Captute Art and Creative projects Ltd. -Deborah Asteel iz Londona kojoj su predstavnici Rojca prenijeli svoje iskustvo u sudioničkom modelu upravljanja, prezentirali bogatu povijest Rojca kao i rad brojnih udruga. Krajem studenog predstavnica Saveza udruga Rojca Danijela Poropat boravila je u Portugalu u centru LX Factory. Riječ je o bivšim tvorničkim halama koje su pretvorene u galerije, knjižare, trgovine, restorane i poslovne prostore. Tema treninga je bila "coworking" - način rada koji uključuje dijeljenje zajedničkog prostora, obično ureda u kojem su korisnici tog prostora neovisni i autonomni subjekti. No, ono što daje smisao coworkingu je suradnja i dijeljenje zajedničke vizije te sinergija koja se obično događa kad talentirani pojedinci rade na istom mjestu.

Projekt" Origin of spaces" prije svega govori o prostorima koji svojim aktivnostima i komunikacijom potiču i zagovaraju alternativne ekonomske i društvene vrijednosti. Takvi prostori i ljudi su glavni pokretači i kreatori održivih zajednica. Ovaj projekt bit će poligon za kreiranje novih metoda i praksi na tom putu. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter