"Revijalka" kao presjek godine umjetničkog djelovanja

U MMC-u Luka otvorena godišnja izložba članova HDLU-a Istre
U MMC-u Luka otvorena godišnja izložba članova HDLU-a Istre

Revijalna godišnja izložba članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre otvorena je sinoć u svim prostorima pulske galerije LUKA.

HDLU Istre svake godine u prosincu organizira veliku godišnju izložbu svojih članova, koji najvećim dijelom rade i djeluju u Istri, ali i u drugim dijelovima zemlje i svijeta, a ove se godine na "revijalki" sa svojim recentnim radovima predstavilo 64 vizualnih umjetnika.

Predsjednica HDLU-a Istre Dorina Vlakančić je na otvorenju izložbe rekla da se radi o ovogodišnjem presjeku umjetničkog rada članova i pozdravila dva nova člana: Helgu Goran i Anselma Tumpića.

Teške zadaće osmišljavanja postava prihvatila se povjesničarka umjetnosti Gordana Trajković koja je na otvorenju rekla da su revijalne izložbe važne zbog mnogo razloga, a jedan od važnijih među njima je i godišnje okupljanje svih članova. Povodom ove revijalne izložbe ove je godine izdan i katalog sa svim radovima čiji predgovor potpisuje Gordana Trajković.

"HDLU Istre je cehovsko udruženje individualaca i što je u zanatskom smislu razlika medu njima veća, što su članovi jače izražene autorske ličnosti, to je veća i vitalnost njihove zajednice. Organizirati postav oko 70 autorskih djela (potpuno različitih u fizičkom i metafizičkom smislu) predstavlja ne samo vrhunsku zabavu nego i sjajan izazov autora idejnog postava izložbe.

Učiniti postav takvim da svi ti radovi i sve njihove različitosti i srodnosti čine harmoničnu i oku i duhu ugodnu cjelinu shvatila sam kao svoj osnovni i jedini mogući zadatak", piše Trajković u katalogu izložbe.

Revijalna izložba HDLU-a Istre organizirana je uz financijsku potporu Grada Pula i ostaje otvorena do 15. siječnja. (B. VINCEK; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter