Revija za žene, a ne vješalice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žene. Žene majke, žene prijateljice, žene radnice, žene domacice, sve odreda zrele i sa stavom bile su okosnica predblagdanske modne revije u Galeriji Cvajner. Modna etiketa 100% Workshop, iza cega se kriju kreatorice Kristina Nefat i Marina Štembergar ovoga su puta iznenadile, ne toliko kreacijama, koliko odabirom modela - odnosno žena daleko od "catwalka". Stoga, ovoga puta pažnju nisu plijenile manekenke niskog indeksa tjelesne mase u kratkim hlacicama i suknjicama sa dramaticnim frizurama, vec manekenke koje to nisu, a koje bi mogle biti.

Sedam modela (jer autorica Kristina Nefat ne voli parne brojeve, vec 7 ili 13 ) ponijelo je modele izrazito nosivom konfekcijskom suzdržanošcu pri cemu je naglasak bio na teksturi, a ne na kroju. Brokatni kaputic, svilena crna košulja na bijele tockice, korzeti starinskih printeva sa presvucenim gumbicima, monokromotaska crna koktel haljina pokazalo je kako ti majstorski sazdani komadi bez problema nakon revije mogu funkcionirati uz obicne uske traperice i velike urbane torbe Marine Štembergar koje su nosile na reviji. Nije li to i cilj odjece?

"Cilj revije bio je pokazati da bilo tko može nositi reviju. Tako je i odabir bio na klasicnim modelima. Odjeca je radena po modelima, zato sam se odlucila za klasiku, ali sa živahnijim bojama. ", rekla je autorica revije Kristina Nefat koja je ljubitelje njezinih avangardnih modela iznenadila ovakvim "klasicnim" odabirom.

Gledano sa modne strane, umjereno i nosivo za svaki dan, a može i pokoju vecer. Gledano sa psiho-siciološkog aspekta koncept revije pokazao se kao pun pogodak, pokazavši kako i obicne žene mogu nositi revije. I ne samo to, vec da odijelo (u ovom slucaju žensko) ne cini covjeka, vec obrnuto.

Sedam modela, sedam profesija i sedam razlicitih modnih prica. Jedna novinarka, Sanda Rojnic Sinkovic u roza brokatnom kaputicu najvicnije se snalazila na pisti i pred fotoobjektivom. Druga profesorica na Sveucilištu Jurja Dobrila, Tanja Habrle mazno je hodala u plavom. Treca plavokosa ljepotica, domacica Barbara Bacac u crnom je izgledala kao da je izašla sa prave mode piste. Cetvrta na pisti, mama Franka Fable, brzo je hodala u maslinastoj kombinaciji.

Peta po redu, kozmeticarka Asminka Lucev stala je na pistu, a ne iza nje i pokazala kako se to nosi u zrelim godinama. Gracilna knjigovotkinja, Sandra Vucinic šarmirala je ženstvenom kombinacijom u crnoj i roza boji. No, sigurno je najveci interes izazvala i "prva dama grada" gospoda Lara Miletic, supruga pulskog gradonacelnika u crnoj koktel haljini bez rukava i tirkizno plavoj košulji, koja je brzim hodom prošetala Cvajnerom uz aplauze supruga.

Revija od samo jednog izlaska sa sedam modela, nije zadovoljio ocekivanja onih željnih modnih noviteta s jedne strane, no s druge strane okrenulo je jednu novu stranicu u poimanju mode, a to je da se prava odjeca stvara i za prave žene.


Podijeli: Facebook Twiter