Revija radnika Arene u štrajku u subotu u podne


Preksutra, na Međunarodni dan žena, 8. mart, točno u podne počinje velika modna revija radnica i radnika Arene Modne kuće u Puli koji su u štrajku od 21. veljače. Modna revija, koju organiziraju Sindikat Arena Pula i Građanska inicijativa za radnice i radnike Arene u štrajku, održat će se ispred postrojenja trikotaže, u Prolazu sv. Teodora uz pulsku rivu.

Radnici nekad slavne tekstilne tvornice pletenine u Puli, koju i danas Puljani zovu Arena trikotaža, u štrajku su već treći tjedan zbog neisplaćenih plaća od lipnja 2013. godine, a svoj štrajk nastavljaju do ispunjenja zahtjeva.

Na reviji će prikazati sadašnje i prošle modele tvornice čiji su proizvodi poznati i cijenjeni u zemlji i inozemstvu. Odjeću će nositi 19 radnica i radnika Arene, ali i građani koji će iz svojih ormara izvući odjeću kupljenu u Areni. Među njima su, saznajemo, i poznata pulska lica poput Tanje Miličić, voditeljice Kina Valli, Tine Širec Džodan, pulsko-slovenske povjesničarke umjetnosti, i Gordane Trajković iz MMC-a Luka.

- Gotovo da nema osobe u Istri koja nema bar jednu Areninu majicu, džemper, haljinu ili suknju, a mnogi građani nose artikle izrađene prije više desetljeća, što govori o njihovoj kvaliteti. Stoga građane pozivamo da na reviju dođu odjeveni u neku od naših kreacija i tako izraze solidarnost s radnicima u štrajku, rekla je sindikalna povjerenica Ljiljana Bonas u pratnji svojih kolega na konferenciji za novinare pred tvornicom.

U sklopu subotnjeg programa nastupit će i flamenco gitarist i poznati pulski brico Ferruccio Poles, a glazbu će puštati pulski DJ Filjo. Za posjetitelje će se pripremiti maneštra te dijeliti kolači i vino, a skupljat će se i dobrovoljni prilozi za pomoć radnicima Arene koji čekaju isplatu sedam plaća. Modnu reviju donacijama su pomogli brojne pulske tvrtke i obrtnici.

- Cilj manifestacije je pokazati veliko umijeće vrijednih ruku sadašnjih i bivših radnika Arene i podržati njihovu borbu za pošteno zarađene plaće te obranu radnih mjesta i tvornice kroz koju su prošle generacije radnika, ponajviše radnica. Želimo i pozvati institucije da otkriju tko je doveo do uništenja tvrtke, jednog od gospodarskih simbola Pule, poručila je Bonas.

U Areni je postojala i interna štednja u višemilijunskim iznosima, a sredstva su radnicima, koji su ih uplaćivali, nedostupna. Prošlog je tjedna, kako smo i pisali, radnicima isplaćena plaća za siječanj u visini od 2.500 kuna. No, danas su radnice upozorile da su neke dobile i manje od toga, ovisno o pojedinim obračunima.

Bonas je, odgovarajući na pitanje novinara, navela da je bila na obavijesnom razgovoru u policiji, koja provjerava napise u medijima koji upućuju na nezakonitosti u tvrtki, i dala svoj iskaz. Navodi da nema saznanja o novim isplatama, niti o glasinama da su plaće isplaćene iz interne štednje, kao ni o tome je li i Upravu tvrtke kontaktirala policija. Kaže da su u srijedu održali sastanak s direktoricom Snježanom De Gravisi, ali nije postignut nikakav napredak vezan za njihove zahtjeve.

Kako smo od drugih radnika saznali, više je riječi na tom sastanku bilo o subotnjoj manifestaciji nego o ključnim problemima. (Napisao i snimio Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter