Revija filmskog i videostvaralaštva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ovogodišnja 43. Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva po prvi se put održava u Puli od 25. do 27. studenog. Za tu smo prigodu osmislili bogat program jer smo htjeli pokazati da je Pula zaista filmski grad. To cemo dokazati i izložbom "Neprofesijsko filmsko stvaralaštvo Pule i Istre" koja ce biti otvorena u sklopu predprograma, dakle u cetvrtak 24. studenog. Istog dana u klubu Pulske filmske tvornice bit ce održan okrugli stol "Uloga kino klubova u lokalnoj zajednici", kazao je Marko Zdravkovic Kunac, predsjednik organizacijskog odbora Revije na konferenciji za novinare.

O popratnom programu "Šetnja kroz filmsku povijest Pule" koji ce se održati u subotu u 11 sati govorio je povjesnicar Luka Godina koji ce zainteresirane provesti kroz zanimljivu kinematografsku prošlost Pule, koja pocinje prvom projekcijom davne 1896. godine. Za ovu priliku izradena je i mapiranu kartu filmske povijesti Pule, koja cemo se dijeliti sudionicima šetnje. Ta ce ista mapa filmske Pule biti dostupna i u Turistickoj zajednici Grada Pule za nekoliko mjeseci i to na nekoliko jezika.

Marko Zdravkovic Kunac govorio je i o okruglom stolu "Produkcijski uvjeti i motivacija: Akademije, kinoklubovi i samostalni autori" kojeg ce moderirati Dijana Nenadic, a sudionici ce biti svi gosti i organizatori 43. Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva. On je spomenuo i zanimljivost Revije, a to je javno žiriranje koje je na redu zadnjeg dana od 12 do 14 sati.

- Ocjenjivacki sud kojeg sacinjavaju Staša Celan, Goran Devic, Ana Hušman, Silvestar Kolbas i Marko Rojnic ce izabrati deset filmova za koje smatraju mogucim osvajacima nagrada, da bi konacnu odluku o pobjedniku kroz argumentiranu raspravu donijeli javnim žiriranjem pred publikom, autorima i gostima Revije. Zanimljivo je i da ce javno žiriranje biti moguce pratiti na Radio Puli i pulskoj TV Novi. Uz to svakog cemo dana Revije objavljivati i bilten sa svim važnim informacijama, kazao je Zdravkovic Kunac.

Ela Polarevic je govorila o koncertu grupe Disciplin a Kitschme koji je na redu u subotu u 22 sata u bivšem kinu Pula (bivše kino Beograd). Prije i nakon njih nastupit ce pulski VJ/DJ kolektiv Cornucopia kojeg sacinjavaju Marko i Ilenija Grbac Knapic.

Mila Zdravkovic Kunac govorila je o brojkama 43. Revije - 119 filmova je prijavljeno na Reviju, a selektirano je njih 42. Cetiri filma koja su ušla u konkurenciju nastala su u okrilju Pulske filmske tvornice, a osam dolazi iz Kino kluba Zagreb. Ostali filmovi pristižu iz 12 raznih klubova i institucija diljem Hrvatske, a Pulu ce tijekom 43. Revije posjetiti nešto više od 30 autora. (B. VINCEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter