Revidirati plan za Barbarigu i Dragoneru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Od Grada Vodnjana i Ministarstva zaštite okoliša zatražit cemo revidiranje prostornih planova za podrucje Vodnjana, a koji se odnose na planiranu gradnju u Barbarigi i Dragoneri", porucili su na konferenciji za novinare u srijedu clanovi Odbora za referendum Bruno Boropat i Damir Radnic, podsjetivši da je odbor svojevremeno prikupio 13 tisuca potpisa gradana koji su se protivili rasprodaji tog atraktivnog vodnjanskog priobalja.

Naglasili su da se ondje planira gradnja luksuznih vila namijenjenih prodaji i da cijeli projekt nema apsolutno nikakve veze s razvojem turizma.

"Brižna Istra i njezini gradani koji ce iza žice i rampe gledati što se zbiva u Barbarigi i Dragoneri! Važeci prostorni planovi ne definiraju koridor rezerviran za prolaz, a do obale ce se moci stici jedino barkom s mora. Pitam se gdje ce žitelji Barbarige, gdje ima šest tisuca kreveta, i Peroja odlaziti na kupanje jer cinjenica je da ce nova Barbariga i Dragonera biti ukomponirane bez slobodnog prolaza na more", veli Poropat.

Smatra da se buduci projekt planira raditi po principu izgradnje golf terena iza kojih se, tvrdi, zapravo skriva gradnja apartmana i vila za prodaju. Dodaje da svi oni koji imaju apartmane u Barbarigi više ih nece moci iznajmljivati jer ce do mora biti nemoguce doci.

Predlaže da se obalni pojas koristi kao javno dobro s rekreativnim sadržajem na kojem trebaju biti plaže dostupne svima. Napomenuo je da dan-danas nije poznato od koga je novi vlasnik Danko Koncar zemljište kupio za 51 milijun eura.

"Važno je planove promijeniti i dati ih na javnu raspravu i u sve apsolutno ukljuciti lokalnu zajednicu. Da je Županija na pocetku iskoristila prvenstvo prvokupa i kupila zemljište po tadašnjih 7 eura po kvadratu i to naknadno prodala za 150 eura po cetvornom metru, bez problema se u županijsku kasu moglo sliti cak 150 milijuna eura, što je dovoljno za izgradnju cetiri bolnice u Istri", rekao je Poropat.

Radnic se upitao kako je ozbiljan investitor uopce mogao uložiti u, kako kaže, ukradenu robu, dodavši da još nisu poznati niti rezultati istrage tadašnjeg županijskog državnog odvjetnika Vlatka Nuica oko prodaje Barbarige i Dragonere, zbog cega je, tvrdi Radnic, državni odvjetnik bio smijenjen.

"Ni na dnevnom redu Sabora nikada se nije našla istraga prodaje Barbarige i Dragonere, za što je prvotno pokrenuta inicijativa, a ni sudski proces još nije okoncan, iako je vec sada jasno da ce tadašnja vodnjanska nacelnica Lidia Delton biti jedini pedro", rekao je Radnic.

Istaknuo je da zemljište koje je Koncar kupio vrijedi izmedu 200 i 300 milijuna eura, što prilicno premašuje cijenu koju je on platio.

Naglasio je da su sve radnje oko Barbarige i Dragonere te sadašnje dobre želje i pohvale pojedinaca iz istarske politicke vlasti novom projektu samo spinovi i prikrivanje velikog kriminala koji se tamo dogodio, a za koji, smatra Radnic, još nitko nije odgovarao, iako su, kaže, svi ucesnici i ortaci vec godinama dobro poznati MUP-u, DORH-u i USKOK-u.


Podijeli: Facebook Twiter