Revidira se popust na prikljucke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastojeci potaknuti investiranje u novoformiranim poslovnim zonama, pogotovo u novoj zoni Ciburi, pazinska je gradska uprava prošle godine uvela stimulativnu mjeru oslobadanja polovice naknade za vodovodni prikljucak za novoizgradene poslovne objekte, no u sklopu gradskih antirecesijskih mjera ta je povlastica proširena na cijelo podrucje grada, ne više samo na poslovne zone. Uz zahtjeve za oslobadanje od polovice iznosa ove pristojbe poduzetnik koji je tražio tu povlasticu morao je podnijeti i plan novih zapošljavanja, pa su zapravo planirana nova radna mjesta bila kriterij za oslobadanje od te financijske obveze na samom pocetku poslovanja, u prosjeku teške nekoliko desetaka tisuca kuna.

Otkako ta povlastica postoji, placanja polovice naknade za vodovodni prikljucak oslobodeno je ukupno sedam poslovnih objekata, a još se jedan zahtjev upravo rješava. Ta su sedmorica poduzetnika ukupno za vodovodne prikljucke platila 357.000 kuna, a isto toliko iznosi i zbroj njihovih povlastica, dakle, matematicki je tocno toliko Grad ovom mjerom uložio u poticanje novog poduzetništva. U svojim zahtjevima (ranije podnošenim gradskom poglavarstvu, a sada gradonacelniku), oni su najavili otvaranje ukupno 28 radnih mjesta tijekom naredne dvije godine, ali kod pojedinih tražitelja razlicite su dinamike tih planiranih zapošljavanja: neki su najavili da ce dio novih radnika zaposliti u prvoj i dio u drugoj godini poslovanja, a neki tek u drugoj. S obzirom na to da je povlastica znacajna, ali se od nje ocekuju i pozitivni financijski ucinci za gradski proracun, na posljednjem sastanku svoga kolegija gradonacelnik Renato Krulcic zatražio je izvješce o poštivanju obveza preuzetih primanjem povlastice za vodovodni prikljucak: dovoljno je vremena prošlo pa treba utvrditi je li do novih zapošljavanja u korisnicima ove antirecesijske mjere došlo ili nije.

Prema ranije utvrdenim kriterijima, ako poduzetnik koji je dobio ovu povlasticu nije ostvario nova zapošljavanja u najavljenom roku, tu bi povlasticu izgubio odnosno naknadno bi trebao platiti punu cijenu vodovodnog prikljucka. No, osim analize, gradonacelnik je od gradskog Odjela za financije i proracun zatražio i prijedlog revizije ove antirecesijske mjere na nacin da se postotak ispunjenja najavljenih obveza zapošljavanja vrednuje i postotkom odobrene povlastice odnosno njenog povrata.


Podijeli: Facebook Twiter