Reutersove fotografije za pamćenje

Par čeka sudjelovanje na masovnom vjenčanju u Šangaju (Carlos BARRIA)
Par čeka sudjelovanje na masovnom vjenčanju u Šangaju (Carlos BARRIA)

Lanjsku godinu obilježili su brojni događaji, neki među njima i povijesni, koji su danima punili novinske stupce. Naš planet pogodile su tragedije poput elementarnih nepogoda, ratnih sukoba i masovnih uličnih prosvjeda, zatim i smrt velikog državnika Nelsona Mandele. Svakako će ostati u sjećanju i pozitivna događanja poput izbora novog pape Franje.

Svojim su fotoaparatima takve događaje u svakom dijelu svijeta bilježili fotoreporteri koji su često riskirali život da bi javnosti prenijeli informaciju o nekom važnom događaju. Među njima bili su i vrsni fotoreporteri agencije Reuters, koja je izabrala kompilaciju od 93 fotografije kao najbolje u 2013. godini. Prizorima koje prikazuju, kao i popratnim pričama koje su napisali sami njihovi autori, slikama je ovjekovječen sam početak života, porod, ali i vjenčanje, sve do umiranja i smrti.

Među fotografijama, čiji manji dio donosimo u ovom izboru, tako su se našle teme poput poplava u Njemačkoj i Grčkoj, prosvjeda u Turskoj i Belgiji, tornada u Oklahomi i tajfuna na Filipinima, utapanja migranata na Siciliji te papine audijencije.

O značaju fotoreportera kao i dramatičnim okolnostima u kojima fotografije nastaju, svjedoči i priča koju je zapisao turski fotoreporter Osman Orsal, autor jedne od najpoznatijih lanjskih fotografija iz Istanbula, "žene u crvenom", koja je postala simbol turskih prosvjeda.

- Kad sam počeo pratiti mirovni prosvjed, nisam znao da će moja fotografija postati jedan od simbola tadašnjih događanja u Turskoj. Nakon što sam stigao, priča nije bila drugačija od stotina demonstracija koje sam tijekom godina pratio kao fotoreporter.  Grupa okolišnih aktivista okupirala je Taksim da bi izrazila nezadovoljstvo planom rekonstrukcije zbog kojeg su srušena brojna stabla. Okružila ih je policija i fotografirao sam kako je policajac poprskao prosvjednika suzavcem; ispred njega stajala je žena u crvenoj haljini, noseći samo torbicu. Kad su mirni prosvjedi u parku eskalirali u nasilne sukobe, moja fotografija, "žena u crvenom", postala je jedan od njihovih simbola, naveo je.

Njegova "žena u crvenom" postala je poznata u cijelom svijetu, a Orsalova fotografija našla se potom, osim u tabloidima i časopisima, na grafitima, majicama pa čak i kao motiv tetovaža. (Pripremila Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter