Retrospektivna izložba Alena Floričića u Rijeci

Plakat koji najavljuje izložbu u Rijeci (Arhiva)
Plakat koji najavljuje izložbu u Rijeci (Arhiva)

Retrospektivna izložba Alena Floričića naslovljena "Video 1998.-2015." bit će otvorena sutra u 20 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

- S obzirom da je riječ o umjetniku srednje generacije, razlog retrospektivi nalazimo u pravovremenoj aktualizaciji i promociji konzistentnog umjetničkog opusa koji predstavlja hrvatsku suvremenu video produkciju.

Predstavljajući 13 radova, izložbom namjeravamo potvrditi njegovu autorsku poziciju - detektirati zaokrete i konstante, posložiti tematske sklopove unutar petnaest godina stvaranja. Izložba u MMSU prva je u nizu, prije odlaska u galerije ŠKUC u Ljubljani i Trieste Contemporanea u Trstu, s namjerom da se umjetnika predstavi inozemnoj publici. Katalog će objediniti sva tri mjesta izlaganja uz valorizaciju rada nekoliko kustosa i teoretičara, ističe se u najavi izložbe koje će se moći razgledati do 22. studenog.

Uz to, o radu Alena Floričića u najavi MMSU-a piše: "Zagledani u Floričićev video, prolazimo kroz iskustvo uskomešanih osjećaja uznemirenosti, humora i zbunjenosti. Kroz nešto što je dio naše nutrine, a nije za pokazivanje, stanja koja nastojimo prevladati kako bismo ispunili normative normalnosti. Kroz radove se provlači i dobroćudni humor, kao usputni efekt začudnih gegova koji se odvijaju u mehaničkom, neprestanom ponavljaju.

Zaobilazeći pretrenirane retorike, angažmane, floskule i pretencioznosti, Floričićevi radovi nas odvode u skrovišta podsvijesti, onom ljudskom koje je teško imenovati. Zbog toga radove izbjegava opisivati ili dozvati njihov sadržaj naslovima; svi su Bez naziva, indeksirani rednim brojem i godinom nastanka. Izložba pokazuje da je tijekom naznačenog perioda stvaranja (1998.-2015.), uz otvaranje novih poglavlja, produbljivao započete teme od kojih izdvajamo: načelo ponavljanja, motiv dvojnika i raspuknutog sebstva te disfunkcionalnost komunikacije.

Zbog potrebe za doživljajem cjeline i "uprizorenjem" video radova u prostoru, izložba obuhvaća trinaest radova postavljenih po ključu tematske srodnosti, a ne kronološkog slijeda." (B. ĆUSTIĆ JURAGA)
 

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter