Retrospektiva M. Kraljevića u Modernoj galeriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotu obljetnicu smrti Miroslava Kraljevića zagrebačka Moderna galerija obilježava ove godine dosad najvećom retrospektivom tog prvaka domaće moderne. Nakon premijernog izdanja u Požegi izložba će od 19. prosinca biti postavljena u 12 dvorana prvog kata te galerije, s gotovo 200 njegovih najvažnijih ostvarenja.

O Kraljevićevu značaju u hrvatskoj umjetnosti i snažnom utjecaju na generacije umjetnika svjedočit će njegove slike, crteži, grafike i skulpture nastale u nepunih šest godina intenzivnog stvaralaštva, od Požege preko Beča, Zagreba i Münchena do Pariza.

Obuhvaćena su djela raznih motivskih i stilskih značajki, od pariških veduta, portreta i crteža koketa, plesačica i budoarskih scena, do skulptura s hedonističkim sižeima, introspektivnih autoportreta i portreta članova obitelji te ruralnih prizora s ladanjskog imanja pl. Kraljevića.

Unatoč golemoj prisutnosti njegova stvaralaštva u literaturi i na izložbama, Kraljeviću su se rijetko organizirale retrospektive pa je ovo prva nakon 52 godine, ali i prva koja će putovati diljem zemlje i u inozemstvo, rekla je Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije, na konferenciji za novinare.

- O stotoj obljetnici njegove smrti željeli smo mu obilježiti opus na nacionalnoj razini, počevši od Požege, gdje smo dali hommage njegovoj zavičajnoj sredini, napomenula je Rauter Plančić, najavivši da u travnju, nakon Zagreba, izložba odlazi u Veneciju, u Ca Pesaro gdje je i Muzej moderne umjetnosti, a potom i u Split, Osijek i Dubrovnik.

Izložbu prati katalog s više od 200 reprodukcija i na 285 stranica, sa stručnim tumačenjima djela i znanstvenim tekstovima, među ostalim o velegradu i animalistici u Kraljevićevu slikarstvu te njegovom odnosu prema Požegi.

Izbor od 190 izložaka, među kojima su i "U kavani", "Autoportret s psom", "Autoportret s lulom", "Bonvivant" (Portret Arsena Masovčića), "Podvezica", "Olimpija", "Mala s bebom", "Luksemburški park", "Golgota", napravljen je iz fundusa Moderne galerije, Kabineta grafike HAZU, MSU-a i MUO-a te galerija i muzeja u Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Dubrovniku i brojnih privatnih zbirki.

U povodu te retrospektive, koja će biti otvorena do 6. travnja, Moderna galerija će organizirati muzejsko-pedagoški program, likovne radionice za djecu i interaktivna stručna vodstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter