Retrospektiva Julija Knifera u Adrisu


Pred velikim brojem ljubitelja likovne umjetnosti u rovinjskoj Galeriji Adris otvorena je retrospektivna izložba Julija Knifera, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća. Prema izboru povjesničara umjetnosti Igora Zidića postavljeno je 18 radova iz svih faza Kniferovog stvaralaštva, koje se nalaze u našim najpoznatijim galerijama i u nekoliko privatnih zbirki.

Otvarajući izložbu Igor Zidić je posjetio da je rad Julija Knifera često bio podcijenjen, iako je od naših slikara najviše postigao u geometrijskoj apstrakciji, koja kod njega ima duboko autentičnu i egzistencijalnu crtu.

- Ova je izložba na tragu velikog slikara kojeg, kako se to često zbiva, nismo prepoznali. Iako je bio skroman i predan radu, pismena ostavština je pokazala da je bio i drugačiji, znajući se, uz mnogo autoironije, narugati društvu i njegovim institucijama, zaključio je Zidić.

Knifer je studirao slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, da bi krajem pedesetih bio jedan od osnivača i istaknuti član grupe Gorgona, koja je u Zagrebu djelovala od 1959. do 1966. kao važniji segment novije hrvatske umjetnosti. Godine 1961. sudjeluje na prvoj izložbi 'Novih tendencija' u Zagrebu kao pripadnik toga pokreta, a 1973. godine na bijenalu u Sao Paulu, te 1976. na Venecijanskom bijenalu, zajedno s kiparom Ivanom Kožarićem. Po izboru selektora Zvonka Makovića, Knifer je 2001. samostalno predstavljao Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu.

Uz 13. godinu rada Galerije Adris Vanja Mohorović je rekla da je do sada izloženo preko tisuću djela najvećih imena hrvatske moderne umjetnosti, koju je pogledalo preko dvjesto tisuća ljudi. Izložba Julija Knifera ostaje otvorena do 22. rujna, a može se pogledati svakodnevno od 18 do 22 sata. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter