Retrospektiva Jasne Maretić

Tulio Demetlika, Jasna Maretić i Vedran Kos
Tulio Demetlika, Jasna Maretić i Vedran Kos

Stotinjak djela - ulja na platnu, gvaševe, linoreze, pastele, akvarele, crteže u olovci - donosi retrospektivna izložba "1963. - 2012." akademske slikarice Jasne Maretić, otvorena u Gradskoj galeriji Labin. Radovi koji predstavljaju presjek stvaralaštva ove umjetnice, mogu se, osim u galeriji, razgledati i u obližnjem Narodnom muzeju te u crkvi svetog Stjepana.

Mnogi u brojnoj publici ostali su iznenađeni bogatstvom opusa samozatajne Maretić, čije su česte teme pejzaži i alge, a odlike, kako naglašava povjesničarka umjetnosti Mladenka Šolman u popratnom katalogu, maestralna sažetost poteza i lakoća izvedbe. 

Maretić je rođena Vinkovčanka, koja već gotovo četiri desetljeća živi u Labinu, gdje je u osnovnoj školi "Ivo Lola Ribar", predavajući likovni odgoj, provela veći dio radnog vijeka. Dolazi iz prave stvaralačke obitelji - suprug Josip i kćerka Mirta također su akademski likovni umjetnici.

Izložbu upriličenu u sklopu Tjedna istarskih muzeja otvorio je gradonačelnik Labina Tulio Demetlika, a postav se može razgledati do 15. listopada. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter