Retrospektiva dugogodišnjeg likovnog opusa


U Muzeju grada Umaga upriličeno je otvorenje samostalne izložbe grožnjanskog slikara Roka Zelenka.

Nakon što je Zelenko diplomirao slikarstvo, te nakon odlaska iz rodne Ljubljane, u Grožnjanu nalazi svoj životni i umjetnički dom. Bavi se slikarstvom, keramikom, dizajnom i publicistikom. Njegova je obitelj duboko ukorijenjena u razvoj umjetničkog Grožnjana. Naime, njegovi su roditelji bili u prvoj generaciji umjetnika koji su stvarali današnji umjetnički Grožnjan, a danas Rok i njegova Lea nastavljaju obiteljsku tradiciju, koju ostavljaju sinovima, mlađim umjetničkim naraštajima.

Ova je izložba retrospektiva njegova dugogodišnjeg likovnog opusa. Posjetitelji tako u umaškom Muzeju mogu vidjeti cikluse ''Uspomene iz sna'' i ''Pariz'', koje povezuje umjetnikovo bilježenje uspomena s putovanja po Španjolskoj, Italiji, Francuskoj.

- Na dva izložbena muzejska kata i 23 akril platna, možemo osjetiti umjetnikove oslikane misli i doživljaje Verone, Rima, Venecije, Pariza. Svoju radost prema putovanjima Zelenko je zapisao u bilješkama, kaže Biljana Bojić, v.d. ravnateljice Muzeja.

Umjetnik majstorski kombinira realistički iscrtane motive gradova, djelomične stilizacije ili deformacije, uranjajući ih u naglašeno bojom određene pozadine, tako da su prikazani događaji i priče akcentirani posebnom kozmičkom atmosferom, kaže Bojić.

- Neki prikazi djeluju kao priče iz mašte u kojima nema mjesta za dobiti suvremene civilizacije. Zelenkove su slike prožete fantazijom snova i misterijem preplavljene poruke, koje nam, u estetsko-dekorativnom opuštanju dopuštaju oslobađanje fantazija, snova, ali i razmišljanje o prošlosti i sadašnjosti, o značenju i ulozi elementarnog i autohtonog i sadašnje tehnološke kaotične stvarnosti. Usprkos prepoznatljivim konkretnim prizorima te su slike spokojne, vode nas u posebnu tišinu i meditativnost, gdje nema stresa i destruktivnosti, kaže kustosica Nives Marvin u katalogu o Zelenkovu radu.

Biljana Bojić uz to naglašava i umjetnikov poseban osjećaj za humor i ironiju kojim je prožet ciklus slika o Parizu, koje je stvarao boraveći u umjetničkim rezidencijalnim posjetima pariških ateljea.

- Tako se umjetnik posebno osvrće na masovno histerično divljenje Mona Lisi u slici "Obožavanje Gioconde" u Louvreu, na suvremeno urbani život ispod Eiffelovog tornja, a u slikama "Ljubavnici" i "Gladna" prožima se ustreptali ambijent i atmosfera svakodnevice u pariškim bistroima, ističe Bojić.

Umjetnička turneja autora je proslava njegovog samostalnog umjetničkog rada, 40 godina galerije Zelenko i 50 godina Grožnjana kao grada umjetnika.

Izložba se može pogledati do 16. srpnja, i to od utorka do subote od 10 do 12 sati, te od 18 do 21. Nedjeljom je prostor otvoren od 10 do 14 sati. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter