Retrospektiva Đanina Božića u galeriji Rigo

Presjek bogatog opusa Đanina Božića (J. PREKALJ)
Presjek bogatog opusa Đanina Božića (J. PREKALJ)

Presjek opusa cijenjenog istarskog autora Đanina Božića nastao u razdoblju od 1985. do 2012. godine te njegova monografija u nakladništvu Hrvatskog društva likovnih umjetnika i pulske tvrtke Medit predstavljeni su u petak navečer u novigradskoj galeriji Rigo. Kako je na otvorenju rekla Ketrin Milićević Mijošek, ravnateljica novigradskog Muzeja Lapidarium, Božić je dugogodišnji suradnik na mnogim novigradskim umjetničkim projektima poput Mediascapea i Arterije, a svojom je retrospektivnom izložbom u Rigu pokazao da se ona može postaviti i u malom prostoru. Ili, kako je sam Božić rekao: "Ono što se ne može reći u malo riječi, ne može se reći niti u puno njih." Otvorenju su prisustvovali i povjesničari umjetnosti Jerica Ziherl i Ivica Župan.

- Na ovom mikroprostoru male retrospektive Đanino je pokušao složiti priču na način da se vidi da je zadnja slika produkt predstavljenog slijeda, rekla je Ziherl.

U galeriji Rigo, koju Božić poznaje do u centimetar i s kojom je 1995. godine počeo suradnju, okupila se brojna publika, autorovi prijatelji, znanci i štovatelji, a otvorenje je proteklo u srdačnoj atmosferi

Izložba ostaje otvorena od 12. svibnja. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter