"Retrospektiva crteža" Karla Paliske u Labinu


Svečano otvorenje samostalne izložbe "Retrospektiva crteža" umjetnika Karla Paliske dogodit će se u četvrtak u 19. 30 sati u Labinskom Narodnom muzeju i Gradskoj galeriji, a u povodu Dana Labinske republike.

Karlo Paliska rođen je 1938. godine u Presiki kraj Labina. Grafički odjel u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu završio je 1959. godine, a diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ive Šebalja 1965. godine. Istaknuti je član - suosnivač Labinskih
ateliera i značajan promotor tog likovnog fenomena u Istri i Hrvatskoj.

"Jedan od najproduktivnijih i najmarkantnijih slikara Istre i Hrvatske, potpuno povučeno i potpuno predano svojoj vokaciji slikara, nastavlja strukturirati svoj imponentan - i po broju i po značaju - likovni opus. Nakon akrilika na platnu srednjega i većeg galerijskog formata, nakon umirovljenja, neimanja atelierskog prostora te krhkosti zdravlja, sa velikim se entuzijazmom posvećuje crtežu i kolažu. Kao rasan crtač i velik eksperimentator, mijenja hrabro stilistiku, no nikada izvan poetike koja ga je označavala i činila osobitim. Gradi ju, nadograđuje, razgrađuje i počinje ispočetka vođen jednakom radoznalošću velike i turbulentne imaginacije. Crtački ciklusi i ciklusi kolaža govore o suvremenosti, o urbanom biću unutar urbane ozbiljno načete, detruirane matrice. U njima istražuju dvije vrste kaosa. Onog unutarnjeg, intimnog, košmarnog i onog izvanjskoga uzrokovanog globalnim zagađenjem, odsustvom svekolike humanosti, stabilnosti i morala, kada je obrazac harmonije, kojem u kontekstu svoje umjetničke vizije slikar istinski stremi, jedino uporište njegovom tihom i nenasilnom otporu", zapisala je uz izložbu povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner.

Organizatori izložbe su Narodni muzej Labin i Gradska galerija Labin, koja djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Labin. (A. Š.)


 


Podijeli: Facebook Twiter