Retrospektiva apstraktnog redukcionista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Retrospektiva (1972. - 2009.)" rovinjskog likovnog umjetnika Egidija Budicina otvorena je u cetvrtak navecer u prostoru stare tiskare u Puli. Muzej suvremene umjetnosti Istre, kako i autori izložbe vele, ima za cilj promovirati prvenstveno istarske umjetnike i recentnu likovnu djelatnost Istre, pa je tako i ovoga puta predstavljen rad samozatajnog, ali vrijednog slikara i restauratora.

Budicin je osoba koja s lakocom savladava problematiku realisticki zadanih situacija (autor je ekspert za restauracije fresaka u istarskim crkvama) i apstraktno ekspresionistickih odnosno postavangardnih rješenja u maniri ponajviše Franza Klinea i djelomice Hermanna Nitscha. Prvenstveno se javlja kao crtac ciji podslik gradi osnovu za daljnji razvoj dogadaja, a to se posebice osjeca u crtežima u tušu konstruktivistickih shvacanja arhitektonske tematike. Tipicne istarske teme poput baladura oslikane su manirom rasnog slikocrtaca, neopterecenog strogošcu matematickih i koloristickih imperativa izabrane profesije.

Monokromni pejzaži možda su i ponajbolja ostvarenja rovinjskog autora, u njima je sublimirana sva suština supremacije slikarstva, dok su kolažirani radovi i printevi znatnije koloristicki nastrojeni. Od svega iskace "Crvena stolica" iz 1972. u kombiniranoj tehnici kao kontura ili silueta idolatrijski tretiranog uporabnog predmeta ciju je vanjštinu Budicin iskoristio kao gradivnu matricu sukladnu prostoru i vremenu nastajanja.

Egidio Budicin roden je u Rovinju 1946. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ive Šebalja, a 1984. diplomirao je na poslijediplomskom studiju za restauratorstvo na ALU-u u Ljubljani. Izlagao je samostalno i grupno u zemlji i inozemstvu. Izložba se može razgledati do 22. studenog, a otvorenje su minutom šutnje u znak sjecanja na preminulog istarskog fotografa Renca Kosinožica otvorili povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner i Mladen Lucic.


Podijeli: Facebook Twiter