Retrospektiva 10 lit Šikuta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obilježavanje deset godina djelovanja Šikuti Machinea svoj ce središnji program imati 8. srpnja u 20 sati u staroj tiskari u Puli retrospektivnom izložbom koju prireduju u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Istre.

Bio je to povod konferenciji za novinare na kojoj su, uz clanove Šikuta Elvisa Lenica i Darka Pekicu, govorili Gorka Ostojic Cvajner i Mladen Lucic iz MSUI-ja. Predstavljeno je i izdanje "Šikuti Machine 10 lit/Libar drugi 2006.-2010." u izdanju MSUI-ja, a koje prenosi detalje i prikaze njihovih aktivnosti u spomenutom razdoblju.

"Njihova je zanimljivost ruralni refleks, a na neki bih nacin želio staviti po strani umjetnicku komponentu jer je zapravo kredo demistifikacija umjetnosti. Svetvincentu je život vracen upravo sa Šikutima, a njihovo se nekadašnje djelovanje od Vazana do Fešte mladega vina danas protegnulo na cijelu godinu", porucio je Lucic te izdvojio sjajne atmosfere koje prireduju svojim programima a koji, veli, na širom kulturnom prostoru Hrvatske i regije puno znace, dok ih lokalna vlast u tolikoj mjeri ne prepoznaje.

O dokumentarnim filmovima Šikuti Machinea govorio je autor Elvis Lenic istaknuvši važnost njihove tematske povezanosti, namjere zamrzavanja detalja iz ruralnog života na filmski medij, pa i prepoznavanje publike osnovnih motiva njihovog nastavka.

"To nisu tek etnografski filmovi, iako su i kao takvi važni", rekao je Lenic i naglasio da se baza njihovog sadržaja krije u emociji i impresiji.

Darko Pekica podsjetio je na prve godine njihovog djelovanja izdvojivši zasluge Marija Bencica, Jerice Ziherl i Mladena Lucica, dok je Gorka Ostojic Cvajner podsjetila na posljednju suradnju MSUI-ja sa Šikutima prilikom prošlogodišnje umjetnicke akcije "Tu smo".


Podijeli: Facebook Twiter