Retrospekcija Krešimira Farkaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Retrospektivna izložba djela Krešimira Farkaša jednostavnog naziva "Skulpture, crteži, slike 1985.-1991." otvorena je sinoc u staroj tiskari u Puli, izložbenom prostoru Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Realizirana je u suradnji s Gradom Labinom - Gradskom galerijom Labin, gdje bila postavljena u veljaci.

U staroj tiskari predstavljeno je pedesetak radova koji uglavnom dolaze iz privatnih kolekcija. Izložbu su otvorili Gorka Ostojic Cvajner, ravnateljica MSUI-ja, i kustos Mladen Lucic.

- Ova izložba ima i svoju edukacijsku narav, a prosvijetlit ce vas i tekst i biografski podaci u katalogu koji govore o neobicnom covjeku kakav je bio Krešimir Farkaš. Bio je covjek koji je obasjao labinsku ne samo likovnu vec i kulturnu i intelektualnu scenu svojom radoznalošcu, hrabrošcu i beskompromisnošcu. Sve što je istražio donio je sa sobom u Labin koji mu je bio pretijesan za bogatstvo njegovog kreativnog duha. Bilo je dobro i lijepo poznavati ga, a monografska prezentacija njegovog života i djela bila je naša obligacija, kazala je Ostojic Cvajner.

Mladen Lucic se u svom govoru prvo zahvalio svim vlasnicima djela Krešimira Farkaša koja su izložena i Gradskoj galeriji Labin cija je inicijativa uz Labin Art Express bila da se ova izložba postavi.

- Naša obveza je bila da se izložba kataloški obradi da jednog dana imamo materijal za veliku retrospektivu, za kompletnu monografsku izložbu i izdavanje monografije. Ovo je samo dio njegovog stvaralaštva kada je bio samostalni umjetnik i prije no što se s Deanom Zahtilom udružio u skupinu Labin Art Express. Naravno da je nedjeljiva prica Krešimira Farkaša od njegovog stvaralaštva. Sve što je radio i govorio bila je umjetnost, on je bio hodajuci artefakt. Bio je ispred svog vremena i prepun izvanrednih ideja i sjajnih realizacija, kazao je Lucic.

Izložba u staroj tiskari ostaje otvorena do 17. travnja.


Podijeli: Facebook Twiter