Retrogusto: Jednolična prehrana = dosadna prehrana

Od ponedjeljaka se u Semaforu tjedan dana kuha u woku
Od ponedjeljaka se u Semaforu tjedan dana kuha u woku

Većina nas konstantno konzumira jednoličnu hranu, koja, nerijetko, postaje dosadna i monotona. Isto iskustvo bi mogli podijeliti i s osobama koje pomno izabiru kvalitetne i svježe namirnice svaki dan na tržnicama ili kod poznatih tetica. Ono što nam fali, jest da izađemo iz svakodnevne pa i tjedne, prehrambene monotonije.

U svijetu, kao ponuda za izlazak iz prehrambenih kolotečina, postoje restorani, barovi i pubovi koji nude etničku kuhinju. Pod tim pojmom podrazumijevaju se sve kuhinje koje nisu iz podneblja u kojem živimo, a koje su sa sobom donijeli stanovnici (i turisti?) drugih zemalja.

U raznim europskim velegradovima mogu se kušati skoro pa sve vrste gastronomije od najpoznatijih poput kineske i meksičke, ali možemo pronaći i ponudu japanske, tajlandske, vijetnamske, indonezijske, izraelske, grčke, egipatske i turske gastronomije. Zastupljene su, no nešto manje rumunjska, mađarska, židovska (Kosher), te marokanska kuhinja, odnosno autohtona kuhinja s različitih tropskih otoka.

Kod nas u Istri, a mislim da se možete složiti sa mnom, vlada monotonija u kušanju novih kulinarskih svjetova. Ponuda je mala, pronađe se kakav kebab, kao i segment bosanske kuhinje dobro poznate po ćevapima, leskovački roštilj i slično. Meksička hrana i ponuda uspješno je probudila interese mnogih i vrlo dobro kotira u Puli.

Prije nekoliko godina bilo je pokušaja u porečkom hotelu Pallazo uvrstiti u ponudu japanski sushi. Nažalost, sushi bar Sushimizu, jako je kratko "rolao" bez obzira na odličnu ponudu i zavidan trud ambicioznih kuhara i vlasnika. Jako je teško, u našem podneblju, zainteresirati ljude na otvaranje prema nečem nepoznatom. Kao da nas je katkad strah okusiti i upustiti se u nešto novo. Najčešće počinju sumnjati u podrijetlo namirnica, ili u način njihovog pripravljanja. Iako oni koji nude različite vrste kuhinja nisu nužno bili stanovnici tog dijela svijeta, već istinski zaljubljenici koji žele podijeliti svoje gastronomske strasti.

Kako je hrana potrebna za optimalno funkcioniranje našeg organizma gastronomski pogled na svijet trebao bi zauzeti vodeće mjesto. Što bi značilo, hraniti se s guštom i u dobrom društvu, a ne mehanički gledajući televiziju ili čitajući novine. Takav gastronomski ritual, osim što pozitivno utječe na naše pravilno unošenje nutritivnih vrijednosti, potiče društveni život. Kada se želimo s nekim družiti, to obično činimo uz čašu dobrog vina ili piva, ili uz neko zanimljivo jelo.

Osobno sam veliki ljubitelj istarske kuhinje, na njoj sam i odrastao, gdje god putovali Istrom, možemo se susresti s njezinim tipičnim proizvodima. S obzirom da i meni ponekad dosadi kralj pljukanac ili madam njok, rado bih otišao, ne samo u meksički nego i u druge vrste etničkih gastronomskih restorana.

Tim povodom, odlučio sam u Semaforu (prvom Gastro Baru na Velom Vrhu) pokrenuti projekt pod imenom "Kroz Semafor u svijet". Projekt je sastavljen od različitih tematskih tjedana, a počinje od sutra, 21.listopada s predstavljanjem tipične azijske odnosno tajlandske kuhinje – WOK. A wok je posuda za kuhanje koja se u početku koristila u Kini te se ubrzo njezina uporaba proširila južnom i jugoistočnom Azijom, a postepeno i po cijelom svijetu.

U woku se mogu pripremati sve vrste jela, od prženja preko klasičnog kuhanja pa sve do spravljanja juha i jela na žlicu. Tradicionalno se koriste dvije vrste materijala za izradu wok-a: čelik i željezo. Zbog praktičnosti pripremanja jela, danas wok nazivamo različita jela koja se pripremaju u njemu. Wok se proslavio najviše s mješavinom svježeg povrća, a moguće je odabrati dodatke ribe i/ili mesa.

Zajedno s mješavinom povrća u woku, koriste se noodles-i (azijska tjestenina: yakisoba, ramen, sanuki udon, inaniwa udon, soba, cha soba) i umaci od kojih je najpoznatija soja. Umak od soje koristi se i kao baza za pripremanje drugih umaka: Teriyaki, Pad-Thai, Yakisoba, Oyster.

Tako pripremljena hrana, mora biti pravilno izrezana kako bi što kraće bila izložena visokim temperaturama koje uzrokuju pad nutritivnih vrijednosti namirnica. Wok je nisko kalorična hrana koja sadrži izrazito nisku količinu masti, osim ako se ne dodaju namirnice životinjskog podrijetla ili orašasti plodovi.

Zbog navedenih razloga, preporučuje se osobama koje imaju sjedalački posao ili studentima. Stoga je Semafor ovoga tjedna dao zeleno svjetlo za hranu iz drugih dijelova svijeta. Vežite se, krećemo na Tajland. (N. BAĆAC)


Podijeli: Facebook Twiter