Retro jakne za modni odmak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrijeme je za jakne i duge rukave, no kakve su jakne moderne? Svom srecom izbor je velik pa gotovo da i nema necega što se ne nosi.

Koža i jeans nikada ne izlaze iz mode

Ljubiteljice kožnih jakni i ove ce zime nositi svoj omiljeni odjevni predmet jer su takve jakne uvijek in. Može biti u bikerskom stilu i podjednako dobro je možete nositi s trapericama, širim hlacama od tvida ili laganom suknjicom, uz deblje carape i cizme. Ne zaboravite je kombinirati i s tajicama od sjajnog materijala u stilu 80-ih godina. Nose se i jakne koje podsjecaju na avijaticarske. A tek one u rockerskom stilu sa zakovicama i lancima! Koža crne i smede boje najidealnija je za uskladivanje odjecom druge boje pa gotovo ne možete pogriješiti. Za jesen i zimu 2009./2010. s modnih nam pista predlažu boje u stilu pop arta. Ako se ne palite na gotovo papagajske nijanse, odaberite samo neki detalj, primjerice rukavice ili šal koji ce vašoj staroj crnoj kožnoj jakni dati sasvim novi modni štih.

Za one koje se ne mogu odvojiti od svoje omiljene traper jakne takoder nema zime. Da vam bude toplije, možete dodati vuneni ponco, koji cete moci kombinirati i s drugom odjecom. Usput, za ponco i ne treba neka velika mudrost pa ako ste vješte s iglama ili kukicom, na posao! Neke jeans jakne imaju i toplu vunenu podstavu pa iznad možete dodati i duge prsluke od krzna.



Od sportskog stila do glamura

Jedna od novosti su jakne s rukavima do lakta ili tek nešto dužim. Uz njih ce lijepo pristajati i do punog izražaja doci duge rukavice, vunene ili kožne, koje su moderne vec nekoliko sezona. Takve jakne vole patentne zatvarace, ali i kapuljace te su uglavnom jednobojne vunene, tek ukrašene prošivima. Uz te jakne s izrazito sportskom notom ima i onih koje nas asociraju na dame koje su obavezno nosile rukavice i šešire te su im torba i cipele morale biti u istoj boji. Danas ce tek cistom slucajnošcu biti uskladena boja cipela i torbe, dok bi nas zima mogla natjerati na nošenje šešira ili drugog pokrivala za glavu, a rukavice su obavezan jesensko-zimski rekvizit.



Mladima i onima malo starijima vjerojatno ce se svidjeti krace jakne s faldicama i gumom na dnu rukava koje se kopcaju drukerima i imaju neobicne ovratnike te stvaraju zanimljiv spoj sportskog i elegantnog stila. Neke jakne nemaju ovratnik, ali imaju asimetricno kopcanje, i to je dovoljno da izgledaju posebno. Druge pak imaju duplo kopcanje s velikom dugmadi i podsjecaju na ribarske jakne. Ruski ovratnici, epolete na ramenima i jakne stegnute remenom u struku detalji su posudeni iz vojnih uniformi. Iako su prenaglašena ramena još jedna odrednica mode koja je takoder izvucena iz modnog naftalina 80-ih, ne vjerujem da ce taj stil imati puno sljedbenica osim onih koje prate sve trendove pretvarajuci se u modne žrtve, a ne u ikone stila. One koje vole eleganciju sigurno ce se dobro osjecati u narancastoj vunenoj jakni malo veceg ovratnika i pojasom od istog materijala, a sve ce upotpuniti svilenom bluzom i uskom pencil suknjom od vunenog gabardena.



Od proštepanih jakni punjenih perjem ili umjetnim materijalima sigurno se necemo odvajati niti ove zime. Tople su, ugodne za nošenje, ne gužvaju se pa ih možete baciti gdje god želite. Za promjenu, umjesto u crnoj, tamnoplavoj ili smedoj boji birajte ih u onima koje nas usred zime podsjecaju na cvjetne livade poput tirkizne, ciklame ili ultramarina.


Podijeli: Facebook Twiter