Retro gusto: Zdrave namirnice su svugdje oko nas

Nikola Baćac (D. MEMEDOVIĆ)
Nikola Baćac (D. MEMEDOVIĆ)

Dragi čitatelji, poznanici, prijatelji, Istrijani i oni koji vole Istru te ljudi dobre volje, dobrog gušta i aromatičnih kapljica, želim vam predstaviti sebe i kolumnu Retro gusto.

Ja sam Nikola Baćac, čovjek dobre volje, istinski prijatelj, pozitivan i s jasnim stavovima te poliglot s čvrstom regionalnom pripadnošću i opsesivni zaljubljenik u svoju Istru "od gori do doli" -"s livega na desno", odnosno "u svaken smiru".

Za vrijeme višegodišnjeg boravka i rada u eminentnim europskim destinacijama upoznao sam važnost zdrave prehrane i trendova u gastronomiji. Kao istinski zaljubljenik u svoju regiju smatram da ona ima veliki potencijal. Također, moje je mišljenje da je takav potencijal moguće ostvariti kroz nas, male ljude i našu svakodnevicu. Nisu potrebni veliki projekti da bi se naučilo o zdravoj prehrani, dovoljno je čitati, obrazovati se i mijenjati (loše) navike. Ako se uz sav naš trud spoji i dobar gušt, onda smo napravili dobar posao!

U kolumni Retro gusto od sljedeće nedjelje možete čitati upravo o trendovima u zdravoj prehrani, o namirnicama koje život znače i koje su naš put do zdravlja. Poznata nutricionistička poslovica glasi: "Reci mi što jedeš, reći ću ti kako se osjećaš".

U mojem obrazovanju mnogo sam puta čuo od svojih profesora da smo mi savršen motor kojemu je potreban najbolji i najčišći benzin da bi besprijekorno radio i dugo ostao na velikim okretajima. Zbog ubrzanog tempa života, i stresa kojem smo svi svakodnevno izloženi, potrebno je u što kraćem vremenskom roku i što efektnije unositi prvoklasni benzin. One koji misle da je za to potrebno puno novca, puno kuhanja ili traženja, čitajući ovu kolumnu razuvjerit ću argumentiranim stavovima.

Ukoliko pribavljamo zdrave namirnice, potrebno ih je što manje termički obrađivati. To je jedan od načina za zadržavanje temeljnih nutritivnih sastojaka koje one prirodno posjeduju. Možda se pitate kako do zdravih namirnica. Zdrave namirnice su svugdje oko nas. Da bismo vam olakšali traženje, svake nedjelje predstavit ćemo proizvod, odnosno proizvođača iz naših krajeva kojemu se možete obratiti. Također, u Retro gustu moći ćete pronaći mali i brzi recept za svaku priliku, upravo s namirnicom i proizvodom iz članka.

Kao čovjeku iz struke kuharstva, restoraterstva te nutricionizma želja mi je obavještavati vas o modi i trendovima kod nas vezanima za svijet gastronomije i zdrave prehrane. Naravno, i nekim restoraterima i ugostiteljima te, najbitnije od svega, zdravoj i umjerenoj prehrani te namirnicama u kojima možete uživati i gdje ih možete kupiti pa i naći neki fini, kreativni, laki i brzi receptić iz prve ruke.

Ukoliko, dakle, želite saznati više o raznim domaćim namirnicama, mirodijama - začinima, mlijeku, medu, orašastim plodovima, voću i povrću, kavi te sličnim temama, kao i o njihovom zdravom i pravilnom korištenju uz pozitivni kritički osvrt na neke od tih i sličnih stvari koje se implementiraju u zdravstvu i restoraterstvu, potražite ovu moju kolumnu u gastro-prilogu svake nedjelje.

Svim čitateljima želim dobar i ugodan nedjeljni ručak s mnogo retro gušta koji će vas činiti sretnijima i zdravijima. (Nikola BAĆAC, gastronom, nutricionist-dijetolog)


Podijeli: Facebook Twiter