Retro gusto: Vegetarijanac ili vegan

Zeleni tortellini
Zeleni tortellini

Ove nedjelje odlučio sam se pozabaviti jednom modernom pojavom koja je u stalnom rastu - po kreativnosti, iz potrebe i korektnosti prema planetu, kao i iz zdravstvenih razloga, ali, naravno, i zbog mode ili trenda koji nikoga ne može oštetiti. Da, o vegetarijanstvu je riječ.

Svjetski dan vegetarijanaca je 1. listopada i slavi se od 1977. godine.

Shvaćanje je to da bez mesa možemo normalno živjeti te da poticanjem vegetarijanstva svima i samom planetu može biti samo bolje. Smatram da bi se svi, bar dva puta tjedno, trebali hraniti kao vegetarijanci. Prvenstveno radi osobnog zdravlja, a potom radi planeta na kojem živimo. Bitno je znati jedno, vegetarijanac se postaje postepeno.

Od malih nogu roditelji bi nas trebali učiti da treba jesti sve umjereno pa tako i meso. Pogledamo li prehrambenu industriju i njezine troškove, uvidjeti ćemo da proizvodimo duplo više hrane nego što nam je potrebno, a zato ostavljamo iza sebe pustinje i osiromašeno-zagađena područja.

Bitno je naglasiti da vegetarijanska kuhinja nije monotona, kako je mnogi doživljavaju. Vegetarijanski jelovnik je prepun boja i različitih okusa, bogat vitaminima, mineralima i nutritivnim sastojcima.

Tko se odluči za korak dalje, prelazi na veganstvo. Ono se strogo bazira na voću i povrću, a isključuje bilo kakvo konzumiranje mesa, mesnih prerađevina, ribe i svega što se veže na ubijanje ili mučenje životinja. Nerijetko se odlučuju jesti sirovu hranu ili termički obrađenu do 40 stupnjeva Celzija. Nutricionisti apeliraju na oprez pri odabiru samo sirove hrane, a za veganstvo koje uključuje termičku obradu, preporučljivo je ukomponirati dodatke prehrani uz savjet stručnjaka. Potrebno je pripaziti kod novorođenčadi pa sve do puberteta, kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija.

Radi boljeg zdravlja i zdravih navika, preporučam kreativnu vegan-vegetarijansku kuhinju koja se neće sastojati od povrća na žaru ili salata, već će svoj izražaj pronaći u jelima koja mogu unesti harmoniju i radost našem organizmu i na taj način oplemeniti svakodnevno hranjenje. (N. BAĆAC)

Zeleni tortellini od špinata punjeni ricottom

Možda zvuči komplicirano, ali tortellini punjeni ricottom su vrlo jednostavni i idealan su vegetarijanski obrok koji je istovremeno kreativan i hranjiv. Lakše će vam svakako biti ako imate mašinicu za valjanje tijesta, ali i s drvenim valjkom, uz malo strpljena, također će sve ispasti fino i još ukusnije. Jelo preporučam za nedjeljni ručak, kako biste u miru pripremili ukusne tortelline.

Sastojci: 500 g dobro ocijeđene kozje ricotte, 250 g kuhanog i sitno isjeckanog špinata, 1 jaje, malo muškatnog oraščića, 100 g ribanog sira grana padano, prstohvat soli

Priprema: U posebnoj posudi pripremimo smjesu za punjenje tortellina s navedenim sastojcima pa je odložimo u hladnjak. Za to vrijeme pripremimo tijesto za zelene tortelline po klasičnoj recepturi. Kada je tijesto dovoljno tanko razvaljano, manjom žlicom (veličine oraha) stavimo smjesu za punjenje na svakih nekoliko centimetara. Preklopimo tijestom i ručno oblikujemo tortelline. Tako pripremljene možemo zamrznuti ili ih nekoliko minuta kuhati u kipućoj i posoljenoj vodi. Tortellini se mogu poslužiti uz malo ekstra djevičanskog ulja i sirom grana padano, ili uz neki umak po želji.


Podijeli: Facebook Twiter