Retro gusto: Rock konoba Buići

Za ljubitelje domaće kužine
Za ljubitelje domaće kužine

Buići je mjesto udaljeno svega nekoliko kilometara od Poreča, gdje ćete u maloj, simpatičnoj konobi naći onaj touch u kojem se može uživati u nadolazećim proljetnim i ljetnim danima uz razne tradicionalne gastro delicije.

Interijer, iako nije inovativan, tipičan je za istarske konobe – prepuno istarskih detalja i domaći klasični štih. Lijepi kamin u središtu sale, starinski šank na kojem možete uživati u mirisima malvazije ili, ako ste u prolazu, brzom kafelu, ali i u hladnim narescima obitelji Vladišković koji vas neće razočarati. Jedan dio sale je intimnijeg karaktera te ga svakako preporučam parovima kojima je bitnije od domaće kužine mirno mjesto za razgovor, smijeh i poljupce nakon deserta ili kakvog istarskog destilata.

Osobe koje su zaslužne za (ponovno) otvaranje tog porečkog gastrokutka su zasigurno chefova majka - jedna fina, plaha gospođa s puno strpljenja, kao i chefova supruga koja ima (bi rekli Istrijani) zlatne ruke za umisiti finu istarsku panjotu odnosno domaći kruh koji obično prvi dolazi na stol i koji ćete ponovno zatražiti da vam donesu.

Priznajem da je izvrstan i jedan od najboljih koje sam probao u Istri. To jako cijenim, kao i Antonija, chefa ili malog rockera iz kužine koji daje tipičnim istarskim pjatima točnu notu koja dobro zvuči. Da, dobro ste pročitali. Antonio je istarski gastro rocker. Kod njega ćete zasigurno uživati u, primjerice, odličnoj domaćoj kobasici i slušati Atomsko sklonište ("Za ljubav treba imat dušu") ili, dok uživate u odličnom pršutu s maslinovim uljem ili maslinama, neka vas ne čudi pjesma "Teške boje" koju pjeva Bare i njegovi Plaćenici. Kako je mali od kužine strastveni ljubitelj nogometa kojeg možete lako izazvati za jednu navijačku, a još i ako ste od iste škvadre, ne prolazite bez navijačke himne.

Antonio zna što je istarska kužina i nje se dobro drži, kako u tavi tako i na tanjuru. To su svakako rezultati timskog rada, poglavito kada se zna da se i netko drugi trudi i zaslužan je za kupljene namirnice koje imaju sve karakteristike prave domaće istarske kužine. Jer, u samim Bujićima i okolici ima i drugih konoba čiji se vlasnici trude i svojski rade. Antonijeva je kužina dinamična, dobronamjerna, svakako ne monotona - pogotovo ako je u sali i ako mu kažete "Start Me Up", što ga diže kao Micka Jaggera, pa se odmah prima svoje tave/gitare i kreće na stage/kuhinju u kojoj će vam napraviti najbolje što zna. Ako ste stvarni ljubitelj domaće kužine, možda bi vam mogla biti dobra i pjesma "Miss You" Stonesa, , tek toliko da se prisjetite istarskih okusa. (Piše Nikola BAĆAC)

Crepe suzette

Sastojci za 4 crepe suzette: 1 domaće jaje, 250 g glatkog brašna, 400 ml domaćeg svježeg mlijeka, 0,01 l ruma, malo ribane korice od limuna, 0,03 l sjemenskog ulja, 0,2 l mineralne vode, prstohvat soli, prstohvat vanilije, 100 g svježeg maslaca

Priprema: Staviti sve navedene namirnice u slastičarsku posudu, osim mlijeka. Mikserom dobro izmiješati i postupno dodati mlijeko, dok se smjesa ne homogenizira. Kada je sve dovoljno gusto, pustiti 40-ak minuta da "odmori". Na srednje zagrijanoj tavi s dvostrukim dnom otopiti malo maslaca dok nije spreman za pečenje, zatim dodati željenu količinu smjese koja određuje debljinu pojedine crepe suzette. Nakon toga dodati željenu količinu namaza i sve  umotati u buketić. Dobar tek!


Podijeli: Facebook Twiter