Retro gusto: Od Učke do mora

Izvrstan pršut u bijelo vinu s palentom
Izvrstan pršut u bijelo vinu s palentom

Dok Učka ne dobije svoju pravu zimsku, bijelu dekoraciju koja joj daje na važnosti, odlučio sam pogledati s visine najperspektivniju gastro regiju.

Nakon apsorpcije tišine i pogleda koji je između oblaka sezao donekle do Buzeta, te hladnog vjetra koji je jačao s Kvarnera, sigurno utočište pronašao sam, kao i mnogi, u restoranu "Dopo lavoro". Kao i inače, kažu zaposlenici, tokom vikenda popunjenost je na pohvalnoj razini i zasigurno rezultat dugogodišnjeg rada, dodao bih.

Na ulasku u objekt kao da je vrijeme stalo, dugo nisam gostovao u "Dopo lavoru" ali ništa nisam ni propustio. Sve je ostalo isto, kao i pred desetak godina, kada sam zadnji put hedonizirao, u pravom smislu riječi, u jelu s divljači: jelen, divlja svinja, a našlo se i medvjeda što nije česta pojava.

Interijer je sasvim atipičan i previše retro, balzamirane životinje po bijelim zidovima, malo zelenila i drveni detalji koji prostoru, ipak, daju makar malo topline. Jelovnik, na prvi pogled, nije ništa posebno. Juhe i topla predjela su prema standardima, iako ima jelo sa šparogama čak usred zime. Mogao sam odabrati rezance s tartufima, jer vrganja i drugih gljiva nije bilo. Glavna ponuda, ramstek i biftek na poznate načine, bila je dopunjena ponudom dana odnosno jelom pod pekom.

Kako sam ja dosta izbirljiv, ponekad i težak, kod odabira hrane odlučio sam se samo za salamino od vepra i jelena, jer je pršut od vepra bio rasprodan. Okus korektan te retro gusto blag, točno slan i odlična nesvakidašnja promjena. Druga delicija, pršut u bijelom vinu s kockicama od palente. Fino, iako je vina moralo biti manje te je još moralo evaporirati. Svakako sam bio iznenađen što sam si našao paletu kao pratioca uz pršut. Svaka pohvala, dobar spoj.

Žao mi je što nema niti jednog kreativnog tanjura koji bi mogao odskočiti od ponuđenog.

Spuštajući se u smjeru Rijeke, obavezno kratko zaustavljanje u pitomom mjestašcu Veprinac od kojeg se pruža prekrasna panorama. Kako su u tijeku predbožićni dani, znam da su u centru Rijeke štandovi sa slasticama i suhomesnatim proizvodima koji se konzumiraju u to doba godine. Sve skupa nije mi izgledalo primamljivo, ponuda je štura a ljudi su otišli za Opatiju. I sam sam odlučio skoknuti na Festival čokolade.

Festival koji traje tri dana morao bi imati sve aspekte ozbiljnog, dočarati svijet čokolade u svim guštima i nijansama. Upoznati ljude s još nepoznatim činjenicama, od nutricionizma do umjetnosti, kroz degustacije i delicije. Kultura uživanja u čokoladi i sama obrada kakaovca i sve što ide uz to ozbiljna je i kompleksna. Možda bi bolje zvučalo "Slatki dani u Opatiji".

Za sam kraj toga dana otišao sam kod dragih ljudi na samom kraju Ipsilona, u Pomer, u "Konobu Istrijanu" gdje sam pojeo izvrsne raviole punjene škampima i kalamarima pripremljene na živoj vatri iz kamina koji krasi i daje fini ugođaj ovom simpatičnom objektu na kraju Istre. Mali objekt gdje se spajaju tradicija, inovacija i turizam. Određene delicije vlasnik će vam sam spremiti ispred ognjišta dok upijate toplinu žive vatre uz par besida dok čekate odabrano jelo. Idealni užitak u pravom retro gustu, za kraj dana! (Piše Nikola BAĆAC)

Fini tiramisu s pandorom

Sastojci: 5 domaćih jaja, prstohvat soli, 1 vanilin šećer, ribana korica domaćeg limuna, 25 g pravog smeđeg šećera, 250 g mascarponea, 0,02 dl ruma, 4 dl kave (što kvalitetnije), 5 kriška pandora srednje debljine

Priprema: U dvije slastičarske posude odvojimo žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodamo prstohvat soli i umiješamo mikserom dok ne postane homogeniziran snijeg (kao krema). U drugoj posudi, žumanjcima dodamo smeđi šećer, vanilin šećer, rum te miksamo dok u smjesi nema kristala šećera (probajte kušati dok miksate). Smjesi od žumanjaka dodajemo mascarpone i na laganoj brzini dobro homogeniziramo smjesu. Žutoj smjesi dodajemo snijeg od bjelanjaka kojom laganim, ručnim, miješanjem slastičarskom lopaticom, sjedinjujemo dvije fine kreme.

Na dno posudica za serviranje tiramisua položimo jednu trećinu fete pandora. Jušnom žlicom namačemo pandoro kavom do željene sočnosti. Dodajemo kremu te ponavljamo postupak do željene visine u posudici za serviranje tiramisua. Kao dekoraciju posipajte kakaom ili ribanom bijelom čokoladom. Dobar tek!


Podijeli: Facebook Twiter