Retro gusto: Minimum energije, vrhunski proizvod

Slastice na sajmu HOST
Slastice na sajmu HOST

Ove sam godine, nakon kraće pauze, ponovno gostovao na internacionalnom sajmu HOST u Milanu. To je godišnji sajam za profesionalno ugostiteljstvo i restoraterstvo.

Paviljoni su besprijekorno organizirani i podijeljeni po kategorijama poslovanja. Tri su posvećena samo dizajnu interijera, stolova i servisa, pa pekarskim i slastičarskim proizvodima, slijede tjestenine i pizze, kava i tako redom, nije nedostajao ni paviljon posvećen profesionalnoj opremi.

Ulazeći u paviljon profesionalne opreme pažnju mi je privukao poveći "pogon" s nesvakidašnjim spojevima cijevi i elektronike. Približivši se, otkrio sam da je to najnovije otkriće u kulinarstvu pomoću kojeg se marmelada priprema u osam minuta, a ragu u 11 minuta i to zbog mehanizma koji djeluje na visoki pritisak.

Pomalo skeptik, i ljubitelj slow fooda, okusio sam marmeladu od jagoda s 20 posto udjela šećera pripremljenu u takvom "robotu". Teško je opisati koliko je bila dobra i sočna. Dokaz je to kako smo sve više okrenuti ka ekologiji, da kroz minimalnu potrošnju energije, dobijemo (i zadržimo) vrhunski proizvod.

Meni najslađi svakako je bio paviljon slastica, a najviše sam se zadržao u kušanju sladoleda. Brazilski sladoled ili sladoled dobiven od 100-postotne polpe voćaka koje rastu u Brazilu iznenadio je moje nepce. Najpoznatiji okusi koje sam probao su goiaba, acai, acerola, caju i graviola. Takva egzotika obara sve voćne sladolede koje sam ikada probao tim više što nije dodan apsolutno nikakav kozervans, stabilizator ili umjetna boja.

 Proizvodi kojim sam se zaokupio ponajviše zbog potrebe svog poslovanja su svakako brašna i pekarski proizvodi jer znam koliko je velika želja za brzom zaradom i koliko se često, i to beskorisno, koriste aditivi kao i samo brašno upitnih korijena. Veliki je naglasak i trend u Italiji kupovati ekološka brašna i čiste sorte, odnosno bez miješanja brašna različitih vrsta i podrijetla. (Nikola BAĆAC)

Domaći minestrone“ Nabucco“

Sastojci (za četiri osobe): 3 srednje glavice luka (škalonja), 5 režnjića češnjaka, 3 dcl ekstra djevičanskog ulja, po mogućnosti domaćeg radi boljeg okusa, 180 g mrkve, 180 g crvenog krumpira, 200 g brokule, 200 g cvjetače, 1 manja crvena paprika, 150 g graška, 150 g graha (sorta po želji), 100 g kukuruza, 2 peteljke celera srednje veličine, 180 g mahuna, kosani peršin, sol, 2 peperončina, 2 žlice sira parmigiano Reggiano

Priprema: Na maslinovom ulju popržiti luk tri minute. Dodati češnjak kojeg pržimo dvije minute kako ne bi izgubilo intenzitet niti zagorio. Sve povrće oprati, iscjeckati na kockice i kolutiće te osušiti u ubrus bez boje. Dodati škalonji i češnjaku, pojačati vatru i dobro sve zajedno popržiti. Postepeno dodavati vrelu vodu - dvije i pol do tri litre. Kuhati na laganoj vatri ukupno sat i pol. Po želji, možete kuhati i kraće, ovisno o tome kakvu konstituciju povrća volite. Dodajte sol i papra po želji te u samom tanjuru, po želji, posipajte svježe izriban sir.


Podijeli: Facebook Twiter