Retro gusto: Kraljica naranča

Tarocco ili crvena naranča jedna od najcjenjenijih iz obitelji citrusa
Tarocco ili crvena naranča jedna od najcjenjenijih iz obitelji citrusa

Kako se bližimo zimi, police supermarketa kao i tržnice pune su slasnih naranči. Ova voćka bogata je vitaminom C. Nekima kisela, nekima puna soka, naranča je vjerni prijatelj mnogobrojnih doručaka. Voćka je to s visokim udjelom vode, od 80 do 90 posto, što je čini primjerenom za održavanje tjelesne težine. Na 100 grama sadrži svega 40 kalorija pa je dobro iskoristiti svaki njezin dio.

Naranču bi trebalo iscijediti u standardnom sokovniku koji sam odvaja koru od pulpe. Takav sok je naknadno procijeđen, ali su antioksidansi već pustili svoje pozitivne sastojke prilikom cijeđenja. Svakako bi bilo najbolje konzumirati biološke naranče, koje nisu tretirane različitim kemikalijama i otrovima. Tako dobiven sok je pravi eliksir koji pročišćava naše bubrege, jetra, crijeva i kožu.

Kada se odlučite uživati u naranči, dobro je prilikom guljenja ne potpuno skinuti njezin bijeli zaštitni sloj. U njemu se, naime, nalaze mnogobrojna vlakna koja pomažu u regulaciji šećera, masnoća i proteina. Upravo taj dio naranče preporuča se u dijetama za dijabetičare.

Dobro je znati da naranča, u svom zaštitnom dijelu, sadrži pektin – topivo vlakno koje čini glikemijski indeks nižim ako konzumiramo voćku, za razliku od njezinog soka.

Tko želi smršavjeti ili održavati tjelesnu težinu tijekom zimskih mjeseci, trebao bi jesti crvene naranče. Cyanidina – bitnog antioksidansa ima u prosjeku 50 grama na 100 grama naranče, slijede kalcij, fosfor, željezo, kalij, vitamini B1 i B2, A, već spomenuti vitamin C, ali i selen koji u organizmu stabilizira kiseline i vraća prirodni pH, što rezultira boljom probavom, metabolizmom te neutraliziraju osjećaj nadutosti. Kao i banane, potiču osjećaj sitosti i smanjuju potrebu za slatkim namirnicama.

Kao i svako voće, naranču je dobro konzumirati umjereno. Slično kao za jabuku, i za naranču vrijedi pravilo da su dvije dnevno sasvim dovoljne da bi se u organizam unijele sve potrebne nutritivne vrijednosti. Upravo zbog svojih visokih nutritivnih vrijednosti znanstvenici su, iako ponajviše u laboratorijima, dokazali da njezini sastojci utječu i na regulaciju hormona estrogena i time djeluju protiv tumora debelog crijeva i gušterače te tumora dojke kod žena.

Tarocco, naranča s crvenom pigmentacijom u samom plodu kao i u kori, jedna je od najcjenjenijih voćaka iz obitelji citrusa koje, na našem tržištu, rijetko možemo pronaći. Iako idealne za ubaciti u sokovnik, ljubitelji slatkastih okusa vole ih degustirati i kao poslasticu na kraju finog doručka ili ručka. Zbog naglašenosti slatkoće, a ne kiselosti ili gorčine, mogu u potpunosti zamijeniti neki desert i pritom kompletirati obrok. Međutim, potrebno je naglasiti da konzumiranje voća odmah nakon jela nije preporučljivo jer njegove nutrivne vrijednosti ne mogu biti pravilno iskorištene. Idealno je strpjeti se dva sata pa guštati u međuobroku crveni tarocco ili neku drugu voćku.

Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana tarocco može zamijeniti digestiv, u ovom slučaju potpuno prirodan, i olakšati probavu masnijih i obilnijih obroka kojima smo izloženi.

Osim što ih možemo degustirati u voćnim salatama, naranče mogu postati sastojak različitih jela. Oguljena i odrezana na kriške, uz zelenu hrskavu salatu, primjerice belgijsku, zajedno s finom artičokom ili komoračem te začinjena s malo maslinovog ulja i malim slanim inćunom, izvrsna je poslastica.

Postoji još bezbroj načina kako uživati u toj slasnoj, zimskoj, voćki. Razbudite svoju maštu i eksperimentirajte u hladnim i toplim predjelima, tortama, kolačima ili neka naranča bude vaš tajni sastojak u pripremi gastro-delicija u nadolazećim blagdanima. Pa, zašto ne, i u svakodnevnoj kuhinji. (Nikola BAĆAC)

Creme brulee

Sastojci (za 6 porcija): 8 žumanjaka, 125 ml mlijeka, pola litre svježeg vrhnja, 130 g šećera, 1 vanilin štapić

Priprema: U loncu odgovarajuće veličine, na laganoj vatri, zagrijavamo mlijeko kojem smo dodali svježe vrhnje i štapić vanilije dok ne zavrije, odmaknemo ga s vatre i ostavimo sa strane, izvadimo vanilin štapić. U posebnoj posudi laganim miješanjem homogeniziramo šećer i žumanjke drvenom kuhačom dok se ne stvori lagana pjenica. Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva Celzija. Dok se zagrijava, homogeniziranu smjesu vrhnja i mlijeka dodajemo smjesi od jaja i šećera uz stalno miješanje dok se sve ne stopi jedno s drugim. Smjesu ulijevamo u posudice u kojima ćemo servirati desert te ih stavljamo u visoku posudu za pečenje (za lazanje ili kolače) u kojoj je vrela voda (bagnomaria) i stavimo peći u pećnicu 60 minuta. Dekoriramo svježom mentom ili koricom neprskane naranče ili limuna. Poslužimo ohlađeno na sobnoj temperaturi.


Podijeli: Facebook Twiter