Retro gusto: Gastronomski dvorac u Žbandaju

S kobasicama i ombolom s kupusom nema šale
S kobasicama i ombolom s kupusom nema šale

Od 1966. godine vrata "Kaštela" u Žbandaju otvorena su za javnost, kušatelje i vjernike dobrog deca i lovačkih priča. Takvu informaciju sam davno dobio od plemenitog gospodina Miće, kako ga zovu prijatelji i poznanici, čovjeka koji je otvorio vrata svog dvorca. Nisam bio ni u planu kada je Mićo počeo pripremati i servirati istarske pjetance i vrhunske proizvode s kojekakvim vinima ili divljači koje su lovci donosili u kuhinju da se pripremi za gozbu.

Zanimljivo je svakako da u tim godinama oni koji su imali kojekakvu ušteđevinu nisu ni pomišljali uložiti je u svoje selo, već u obližnji Poreč koji se kretao galopirajućom brzinom prema nečemu što je odavno izgubio. Mićo je bio vizionar, šampion turizma. Ciljao je na malo i konkretno, a na kraju dobio puno i kvalitetno.

Šampioni su dolazili i odlazili, ali Mićo ne samo da je ostao, već je i sina zaintrigirao do te mjere da je vizionarsku priču oca dotjerao i nadogradio.

U Kaštelu nećete pogriješiti štogod odaberete, jer je sve elaborirano po starinski i po domaće. Davnih su godina imali i svoje svinje, pa tako i svoje meso. Iako se to promijenilo, danas brižljivo spremaju na istarski način kao i onda. Svakako, oni znaju kupiti kvalitetno pa tako i danas na njihovim tanjurima sve miriše friško i ukusno.

Početak mog retro gusta krenuo je s finom maneštricom po starinski, popraćenom finim mirisima kosti od pršuta. Uslijedila je mirisna rapsodija pljukanaca s pršutom i martinčicama. Nakon toga na moj stol došla kobasica i ombolo s kapuzom i s takvim istarskim jelom nema šale. Morate pripremiti nepce i jezik te se prepustiti tome jedinstvenom jelu u Istri. Ako je spremljeno kako treba i po staroj recepturi, i najzahtjevnije goste ostavlja bez teksta. Lijepo sam putovao u okusima obitelji Sirotić tako da su i ovaj put opravdali svoju vjeru u kvalitetno i dobro. (Nikola BAĆAC)

Slatko slani souffle od bundeve i čokolade

Sastojci: 900 g polpe od očišćene bundeve, bešamel, 50 g sira ribanca, 40 g pinjola, 2 žumanjka, 30 g maslaca, 150 g čokolade, malo luka, sol, papar, cimet, krema od čokolade za kuhanje s peperončinom

Priprema: Na otopljenom maslacu lagano popržiti malo luka na laganoj vatri da se smekša, dodati sitno nasjeckanu bundevu, miješati dok ne dobijemo pire smjesu. Napraviti bešamel bez soli koji sjedinimo sa pireom od bundeve pa dodati jaja, pinjole, sol i papar te postepeno ribanac da se dobro homogenizira. Dobro premazati kalupe za pečenje s maslacem pa uliti smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva Celzija jedan sat, zatim na 180 stupnjeva 8-10 minuta kako bi dobili lijepu boju. Otopljenoj čokoladi dodati cimet po želji te dekorirati otopljenom čokoladom.


Podijeli: Facebook Twiter