Restović: Činimo sve da ne dođe do stečaja PŠRD-a Delfin

Hoće li i Delfinom upravljati Lučka uprava Pula? (Arhiva)
Hoće li i Delfinom upravljati Lučka uprava Pula? (Arhiva)

"Postoji mogućnost da dođe do stečaja pulske udruge Pomorsko športsko ribolovno društvo (PŠRD) Delfin, ali činimo sve da do toga ne dođe", izjavio nam je Ante Restović, predsjednik udruge PŠRD-a koja upravlja s lukom posebne namjene-sportskom lučicom Delfin koja se nalazi pored Bunarine i Marine Veruda. Pojasnio nam je da im Carinska uprava osporava način rada i financiranja na bazi članstva, već im tvrde da obavljaju gospodarsku djelatnost i naplaćuju uslugu te da su zbog toga dužni državi platiti PDV.

Ministarstvo dalo koncesiju

- Razlika u tom tumačenju dovodi do toga da se drastično mijenja i način obračuna koncesije koju plaća PŠRD. Problem se vuče od 2012. godine, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, kao davatelj koncesije nam daje za pravo, ali to osporava Carinska uprava, pojasnio nam je Restović. Zaključio je da ih zbog toga Carinska uprava tereti za 2,6 milijuna kuna te da će putem suda pokušati zaustaviti tu ovrhu.

O navedenom problemu u Glasu Istre pisali smo u svibnju 2013. godine. Tada su inspektori Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u Delfinu zatekli nepravilnosti zbog kojih su zaključili da se koncesionar, PŠRD Delfin, ne ponaša u skladu s koncesijskim ugovorom. Tada su nam iz PŠRD-a izjavili da su jedina sportska luka na Jadranu koja je dobila koncesiju od države, jer su druge lučice izgubile koncesije.

Inspekcija je tada zamjerila što se na Delfinu obavlja gospodarska djelatnost, odnosno što postoji stolar, mehaničar i plastičar, ali i što postoje reklame. No, Ministarstvo je 2009. izdalo koncesiju pulskoj lučici na osnovu zatečenog stanja, a u tom trenutku u njoj su radili isti taj stolar, mehaničar i plastičar. Tada, 2013. godine, u lučici su prestali izvlačiti veća plovila, odnosno jedrilice koje ne mogu na običan navoz, nego ih se iz mora izvlačilo autodizalicom. Te je usluge pružao jedan privatnik, što prema mišljenju inspekcije, opet nije u skladu s ugovorom.

Prijava fizičke osobe

Voditelj lučice Zoran Peruško je, upitan hoće li korisnici uopće moći dovoditi mehaničare na svoje brodice ukoliko im zakaže motor, kategorički odgovorio te 2013. godine - ne! Na Delfinu, od tada, vlasnici brodica više nisu smjeli koristiti usluge nikoga tko ima registrirani obrt ili firmu.

Tada se nagađalo da bi eventualno oduzimanje koncesije PŠRD-u Delfin značio dolazak Lučke uprave Pula, koja će skoro upravljati gotovo svim sportskim lukama na jugu Poluotoka. Iz Ministarstva su tada navodili da su inspekciju pulske Lučke kapetanije uputili u lučicu Delfin koncem travnja 2013. zbog prijave jedne fizičke osobe o navodnim nepravilnostima. Nisu naveli što su pritom utvrdili i ignorirali su naše pitanje da nam navedu kojim su još lučicama na hrvatskoj obali, osim u Istri, oduzeli koncesiju, odnosno poništili koncesijski ugovor. Ponovili su tek ono o čemu smo već pisali da su koncesijski ugovori poništeni u Banjolama, Peroju, Pješčanoj uvali i Vinkuranu, a nadzor su ponovno radili na osnovu, kako kažu, prijave fizičke osobe. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter