Svjetski priznata međunarodna kulinarska udruga Jeunes Restaurateurs d' Europe čiji je Hrvatska član već pet godina zahvaljujući inicijativi Denisa Ivoševića iz županijske Turističke zajednice, jučer je u svoje redove primila četiri nova člana. Iz Istre su se svojim kolegama pridružili restoran "Marina" iz Novigrada te "Pergola" iz Zambratije, a iz ostatka Hrvatske restoran "Foša" iz Zadra te "Paradigma" iz Splita.
Jučer im je službeno na svečanosti predstavljanja u vinariji Kozlović u Momjanu uručena i svojevrsna pristupnica gdje su se svojim inovativnim menijima imali priliku predstaviti javnosti, gastronomskim kritičarima, te predstavnicima turističkih zajednica.
Ova udruga, prije svega na međunarodnoj razni, promovira inovativnost, talent i tradiciju mladih chefova, a kako je naglasio direktor županijskog TZ-a to je i prvi korak za dobivanje Michelinovih zvjezdica.
- Gastronomijom smo u Europu ušli puno prije nego smo ušli u Europsku uniju, zahvaljujući ulasku naših restorana u ovu asocijaciju 2010. godine kada se Istra u čitavu priču uključila sa četiri restorana. Tome su kasnije pridodana tri restorana s Kvarnera, a od 2012. proširila se na cijelu državu. To je stepenica prije uvođenja Michelinovih zvjezdica, a znamo koliko je crveni Michelin vrijedan i važan, kazao je Ivošević tom prilikom navodeći da su istarski restorani itekako zastupljeni u svjetskim i vodećim enogastronomskim vodičima te da su Istru kao gastronomsku regiju prepoznali i svjetski mediji poput CNN-a.
Na predstavljaju novih restorana bio je i zamjenik ministra turizma Daglas Koraca koji je istaknuo da je enogastronomija jedna od bitnih smjernica razvoja turizma države.
- Hrvatska je, nažalost, prema zadnjim istraživanjima destinacija koja se još uvijek prodaje radi sunca i mora, ali Hrvatska ima niz drugih vrhunskih proizvoda koji se fantastično mogu uklopiti u cjelokupnu turističku priču s kulturnim turizmom, sportskim i cikloturizmom te enogastronomijom, kazao je Koraca.
Ovi su se restorani pridružili eliti hrvatske restoranske scene koja već djeluje u sklopu udruge - restoranu San Rocco iz Brtonigle, Monte iz Rovinja, Damir&Ornela iz Novigrada, Draga di Lovran iz Lovranske Drage, Dubravkin put iz Zagreba, Boškinac s Paga te Pelegrini iz Šibenika i Plavi podrum iz Voloskog.(Barbara BAN)