Restoran Spinnaker oduševljava goste

Trilogija (Arhiva)
Trilogija (Arhiva)

Baš kao što spinnaker, specijalna vrsta jedra napravljena za jedrenje niz vjetar, svoje tijelo puni vjetrom i pokreće brod, jedrilicu, tako i istoimeni porečki restoran, u sastavu hotela Valamar Riviera, svoju ponudu stalno puni sezonskim namirnicima. I to ne bilo kako, već iznenađujuće maštovito i prigodno, baš onako kako i treba - tako da se iščekuje svaki sljedeći susret s nekim novim jelom i namirnicom.

- Uz jela iz našeg redovnog jelovnika dodali smo još neka nova. Ideja je da za vrijeme sezone nekih autohtonih namirnica - šparuge, svježu ribu, jagode, smokve, bundeve, koje nalazimo u Istri, približimo našim gostima u kombinaciji s ostalim namirnicama. Oplemenjujemo ih istarskim maslinovim uljima i svježim začinskim biljem, i dakako, najpoznatijim istarskim vinima. Novi tim hotela Valamar Riviera želi svojim gostima na taj način pružiti nezaboravan gastronomski užitak, veli Tihomir Vedriš, prvi čovjek zadužen za hranu i piće u objektima Valamara.

Nakon šparuga i jela s maslinovim uljima, na red su došle smokve, voćka s kojom u restoranu ovih dana priređuju užitak za nepce. Šef kuhinje David Parencan nemilice troši svoje ideje svakodnevno predano pripremajući nova jela i kreirajući nove recepture za svečane restoranske večere, ali i sva događanja u obližnjoj Villi Polesini. Ne treba isticati da sa svojim timom redovno dobiva pohvale gostiju, koji se rado vraćaju. Što to oni pripremaju u svojoj kuhinji?

Za predjelo nešto sasvim jednostavno - salatu sa smokvama i mozzarellom te marinirane smokve s repićima gambera na rokuli. Kao toplo međujelo špagete sa smokvama, orasima i ovčjim sirom, a za glavno slijedi prava bomba - biftek sa smokvama i plemenitim sirom u slatkastom umaku od merlota. Za one koji ne vole biftek, Parencan će pripremiti pečena pačja prsa u hrskavoj slanini obloženoj - smokvama. I za kraj nešto nezaboravno - smokve flambirane medovačom i biskom poslužene uz zapečenu skutu, te ono što će vas, ako već nije, "dokrajčiti" - slatka trilogija smokava. Ili pak skuta s flambiranim smokvama i listićima metvice koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.

- Kada radiš ono što voliš, inspiracija dođe sama, veli šef kuhinje Parencan. Pri izradi jela od smokava posebno me oduševila njihova mogućnost kombiniranja s mesom, tjesteninom i svježim salatama. Savršeno se sljubljuju s orasima, pinjolima, istarskim ovčjim sirom, crnim vinom, čak i jadranskim kozicama. Desert trilogija od smokve mi je najdraži jer se gost jako iznenadi kada na jednom tanjuru ima voćku pripremljenu na tri načina u kojoj može uživati. Jednostavno bude oduševljen, veli spiritus movens porečkog Spinnakera.

Naravno da su smokve naše, domaće, pune su okusa i mirisa samo je šteta da tako kratko traju, komentiraju kuhari i njihovi gosti. Očekuje se da bi smokvin jelovnik mogao trajati još sljedeća tri tjedna dok ne prođu i one zadnje, jesenske smokve. No, ne treba žalovati. Šef Parencan i njegova ekipa u Spinnakeru već se mislima spremaju za sljedeći poduhvat - jela s bučom i bučinim uljem. Novi vjetar u njihovim jedrima. (Piše Vesna MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter