Restoran Girotondo financijski bacio Castelier na koljena

Girotondo, poznati ugostiteljski lokal uz Omladinski dom
Girotondo, poznati ugostiteljski lokal uz Omladinski dom

Gradska tvrtka Castelier za ugostiteljstvo, turizam i putnička agencija u 2015. godini poslovala je s gubitkom od 724 tisuća kuna!

Obznanjeno je to na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Vodnjana, mada nije objašnjeno zašto vijećnici izvještaj o izvršenju financijskog plana za 2015. usvajali tek na koncu 2016. godine. Jedan od mogućih razloga je što je u međuvremenu, zbog očitih problema, došlo do smjene na čelu Castelirea.

Pozitivni rezultati ove godine

Izvještaj je dakle podnio novi direktor Moris Ivančić, inače zaposlenik Grada Vodnjana, a precizirao je da je do gubitka došlo zbog projekta Girotodno. Podsjetimo, taj je nekada uspješan i poznati ugostiteljski objekt uz Omladinski dom, nakon što ga je oduzeo prethodnom zakupniku zbog neplaćanja, Grad dodijelio Castelieru, pri čemu su uložena i znatna sredstava u opremu lokala i slično. To što je gradska tvrtka preuzela poznati restoran, te su 2015. oštro kritizirali vijećnici iz redova SDP-a. Girotondo je na licitaciju za daljnji zakup novim ponuđačima dan početkom ove godine.

Castelier je u 2015. ostvario prihod od 1,5 milijuna kuna, a rashodi su mu zbog neuspješnog projekta narasli na 2,3 milijuna kuna. Tvrtka je tada prosječno imala šest djelatnika, a Ivančić je na čelno mjesto imenovan koncem iste godine.

- Zbog gubitaka smo napustili projekt Girotonodo i usmjerili se na suvenirnicu, Beach bar u Barbarigi, na adaptaciju kuća za odmor, na revitalizaciju starogradske jezgre te prenamjenu i obnovu nefunkcionalnih nekretnina za što je 2013. i osnovana ova tvrtka. Gubici iz 2015. nastali su jer prethodna Uprava nije shvatila koji su joj prioriteti. Nisam upoznat s tadašnjom situacijom i projektom Girotondo, a u ovoj godini imamo pozitivne rezultate, rekao je Ivančić.

- Ovo nije dobro, a rekli smo da Grad neće pokrivati gubitak tvrtke. Ona će se sama izvući iz toga. Vjerujem da su rezultati u prvih devet mjeseci ove godine dobri i da će nova Uprava naći načina da je izvuče. Grad će pomoći Castelieru, ali ne financijski. Tvrtka je osnovana da se može samofinancirati i želim da ima vodeću ulogu u razvoju turizma na našem području, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Još jedna kuća

- Znam da je Ivančić u nezgodnoj situaciji. Ali moram se osvrnuti na ono kad je osnovan Castelier, da smo upozoravali da je gradska tvrtka na tržištu i da tako konkurira privatnom biznisu. Volio bih vidjeti i koliko je sada ta nula pozitivna, a mislim da bi nam Uprava trebala izložiti i svoj plan, rekao je vijećnik SDP-a Flavio Gregorović, koji je jedini ostao suzdržan prilikom glasanja o izvješću. Ivančić je naveo da će brzo prikazati financijsku situaciju iz 2016. te izložiti Vijeću plan rada.

Tvrtka Castelier danas vodi Beach bar u Barbarigi, proteklo je ljeto otvorila suvenirnicu u sklopu palače Portarol, ali i prvu kuću za odmor kao prvi objekt budućeg difuznog hotela u Vodnjanu. Do narednog ljeta planira urediti i otvoriti još zapuštenih kuća u starogradskoj jezgri pa i jednu od njih pretvoriti u tipičnu Bumbarsku kuću za prezentacije.

Contrada poslovala u plusu

Na sjednici je usvojen još jedan okašnjeli financijski izvještaj - onaj komunalne tvrtke Contrada za 2015. godinu! Ta je firma za održavanje čistoće i javnih površina, zbrinjavanje otpada i niza drugih komunalnih djelatnosti, u 2015. ostvarila ukupne prihode od 5,126 milijuna kuna, a rashode u visini od 5,105 milijuna kuna. Dobit joj je na kraju godine, prije oporezivanja, iznosila nešto manje od 21 tisuće kuna.

Kako je direktor tvrtke Guglielmo Moscarda naveo, tvrtka se te godine usmjerila na naplatu potraživanja, koja iznose 1,4 milijuna kuna, a u ovoj godini važan joj je projekt bila i uvođenje naplata parkiranja u Vodnjanu, što će se svakako odraziti na sljedećem financijskom izvještaju.

- Ove smo godine imali u planu i realizaciju reciklažnog dvorišta na površini većoj od 4.000 kvadrata u zoni Vodnjan sjever, kod Uljanika, za koje imamo građevinsku dozvolu i odluku Ministarstva zaštite okoliša, ali čekamo raspisivanje natječaja Fonda za zaštitu okoliša, rekao je Moscarda. U Contradi su 2015. bila zaposlena 32 djelatnika, od čega osmero na određeno vrijeme. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter