Restaurirano novigradsko raspelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drveno Kristovo raspelo, koje je u veljaci prošle godine skinuto s oltara crkve Blažene Djevice Marije Gospe od Karmela i otpremljeno na restauriranje u specijaliziranu radionicu Giovanne Menegaschi i Roberta Bergamaschija u Veneciju, vraceno je u Novigrad s potpuno novim sjajem. Privremeno je svoje mjesto našlo u župnoj crkvi sv. Pelagija i Maksima, buduci da je "njegova" crkva u prijeko potrebnoj obnovi.

Raspelo je ocišceno od drvnih nametnika i dvaju novijih slojeva boje, sve do onog originalnog, a rekonstruiran je i dio krune od trnja. Venecijanski su restauratori taj dugotrajan posao odradili pod strucnim nadzorom svojih istarskih kolega, Nataše Nefat iz Konzervatorskog odjela u Puli i Ivana Matejcica, koji je prije desetak godina, u suradnji s Istarskom županijom, osmislio i poceo provoditi program obnove drvenih umjetnina iz istarskih crkvi uz pomoc sredstava talijanske regije Veneto.

Ovim je programom dosad obnovljeno dvadesetak umjetnina, istaknuo je županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica, a taj bi reprezentativan fundus istarske kulturne baštine mogao biti prezentiran na vrijednoj izložbi u Istri i Veneciji za godinu ili dvije. Veneto u takvim restauratorskim zahvatima u Istri sudjeluje s pedesetak tisuca godišnje, a za sve ovdašnje projekte iz kulture za ocuvanje i obnovu venecijanske kulturne ostavštine izdvaja od dvjesto do petsto tisuca eura na godinu.



Obnovljeno su raspelo u Novigradu, uz Torbicu i Nefat, docekali i gradonacelnik Anteo Milos i župnik Milivoj Koren, koji nisu krili zadovoljstvo rezultatima. Milos je napomenuo i da Grad i župa zajedno nastavljaju s obnovom crkve Blažene Djevice Marije Gospe od Karmela (koja je upravo zbog ovog raspela poznata i kao crkva od Krista, kako je rekao velecasni Koren) te da su upravo kompletirali dokumentaciju i zahtjev za financijsku potporu koju ce proslijediti Ministarstvu regionalnog razvoja kako bi taj zahvat uspjeli kompletirati.

Kako je najavila Nefat, u sklopu ovog programa sad pripremaju dokumentaciju za restauraciju cetiriju drvenih skulptura svetaca iz crkve sv. Jurja u Plominu, a ovih dana ocekuju i rezultate novog natjecaja za sredstva regije Veneto na koji su kandidirali skulpturu bogorodice iz Brtonigle i oltar iz crkve sv. Martina u Svetom Lovrecu.

Što se novigradskog raspela tice, objasnila je da arhivska vrela spominju cudotvorno raspelo vec u 17. stoljecu, medutim u trenutnom stadiju njihovog istraživanja nije moguce potvrditi da se radi o istoj umjetnini. "Restauracija je pokazala da ono ima i renesansna i barokna obilježja, a povijesna ce analiza tek pokazati njegovo pravo vrijeme nastanka", zakljucila je Nefat. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter