Restauriranje knjiga je prava umjetnost

Ovo je djelo glodavaca
Ovo je djelo glodavaca

U knjižnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli završena je restauracija i zaštita triju vrlo vrijednih starih knjiga, tiskanih u 16., 17. i 18. stoljeću, te triju svezaka Inventarne knjige Pokrajinske knjižnice Istre (Biblioteca Provinciale dell'Istria).

Restaurirane knjige dio su posebno čuvane knjižnične Zbirke starih i rijetkih knjiga i rukopisa koja sadrži oko 200 svezaka, najvećim dijelom preuzetih iz fonda Bibliotece Provinciale dell'Istria. Tu se čuvaju četiri inkunabule tiskane u Veneciji, knjige iz 16. i 17. stoljeća na latinskom, talijanskom, njemačkom i francuskom jeziku, Croatica s knjigama tiskanima do 1850. te rukopisi i korespondencija značajnih Istrana poput Pietra Kandlera, Carla De Franceschija, Tomasa Lucianija, Pietra Stancovicha i drugih. Najstariji rukopis koji se čuva u Zbirci je "Translatio corporis beate Eufemie", nastao u Rovinju u 14. stoljeću.

- Program zaštite i restauracije knjižnog fonda Mornaričke knjižnice, koja ima status pokretnog spomenika kulture Republike Hrvatske, Zavičajne zbirke Histrica i drugih oštećenih knjiga provodi se u našoj knjižnici kontinuirano od 1995. godine. Redovit je to posao našeg knjigoveže i višeg restauratora Željka Puzjaka, a financijsku potporu za ovaj projekt, 45 tisuća kuna, dobili smo iz rovinjske Zaklade Adris, na njihovom lanjskom javnom natječaju, kaže voditeljica Sveučilišne knjižnice Tijana Barbić-Domazet. Zaklada Adris poznata je po potporama neprofitnim projektima, a lani je samo za očuvanje i zaštitu kulturne baštine dodijelila 250 tisuća kuna.

Među restauriranim knjigama najmlađa su "Odabrana pisma sv. Jeronima" u izboru sv. Petra Kanizija (Petrus Canisius), knjiga od 500 stranica, objavljena u Veneciji 1730. (u originalu Sanctus Hieronymus. Divi Hieronymi Stridonensis epistolae selectae. Opera D. Petri Canisii theologi). Sastavljač sv. Petar Kanizije nizozemski je isusovac, teolog, osnivač sjemeništa i isusovačkih kolegija te vrlo aktivan pisac iz 16. stoljeća. Papa Pio IX. proglasio ga je blaženim 1864., a papa Pio XI. svetim i crkvenim naučiteljem 1925.

Željko Puzjak zapisao je da je prije restauracije knjiga bila bez korica, s uvezom na tek dvije vezice, listovima oštećenim po rubovima, mehanički i nešto od insekata, te prepuna prašine. Nakon pažljivog razvezivanja, suhog čišćenja i neutralizacije kiselosti papira, svih 500 stranica je ručno restaurirano, i to japanskim papirom, uvezano u pergamenu te pohranjeno u posebnu zaštitnu kutiju.

Isti postupak restauracije prošla je i gotovo dva stoljeća starija knjiga od blizu tisuću stranica, iz 1560. godine, također objavljena u Veneciji, autora Fumija Bartolomea (Fumis Bartholomaeus: Summa aurea armilla nuncupata, casus omnes ad animarum curam attinentes, breuiter complectens). Zbog mehaničkih oštećenja te onečišćenja od prašine i vodenih mrlja trebalo je obnoviti više od polovice stranica, njih 500, te ih uvezati u pergamenu budući da su korice posve nedostajale.

Treća restaurirana knjiga potječe iz 17. stoljeća, autor je Ercole Scala (L' Vngheria compendiata. Nuouamente stampata con le citta piu rimarcabili di quel regno, che cadono scolpite all'oculare inspettione). U Veneciji ju je 1687. godine objavio izdavač Leonardo Pittoni, a knjiga od 170 stranica ilustrirana je brojnim crtežima izrađenima tehnikom bakrotiska koji, uz dva portreta, predstavljaju 23 vedute mađarskih utvrda. U ruke restauratora došla je oštećenog kartoniranog uveza, s 85 listova oštećenih po rubovima od insekata i prašine. (D. PALIBRK, fotodokumentacija Sveučilišne knjižnice u Puli)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U PRILOGU ISTRA PLUS.


Podijeli: Facebook Twiter