Restaurirani kip Bogorodice vraćen u Mutvoran


U romaničku crkvu svete Marije Magdalene, u taj jedinstveni spomenik renesansnog razdoblja u središtu Mutvorana u marčanskoj općini, danas je s dvogodišnje restauracije u Veneciji vraćen renesansni kip Bogorodice s djetetom Isusom.

Restauraciju 500 godina starog kipa financirali su Regija Veneto s 14.000 i Općina Marčana s 10.000 eura. Bogorodicu su detaljno restaurirali i zaštitili venecijanski restauratori Giovanna Menegazzi i Roberto Bergamaschi.

U prisustvu konzervatora pulskog Konzervatorskog odjela Nataše Nefat, Marka Uhača i Marine Boico, župnika župe Krnica-Mutvoran Ivana Princa, voditeljice Turističke zajednice Marčane Maje Percan i lokalnih mještana, kip je danas pažljivo prenesen iz sanduka na originalno mjesto na bočnom baroknom oltaru, nasuprot oltara sv. Ivana Krstitelja. Pretpostavlja se da je kip Bogorodice s djetetom izrađen koncem 15. stoljeća,

No, ova je crkva ponajprije poznata po glavnom oltaru Blažene Djevice Marije, renesansnom remek-djelu Paola Campsa, ondašnjeg majstora venecijanskog drvorezbarstva.

- Glavni oltar je nacionalno bogatstvo. To je najveći geometrijski renesansni oltar u Hrvatskoj koji je, za razliku od mnogih drugih, u cijelosti sačuvan, istaknuli su konzervatori. Njegova, također poželjna, obnova koštala bi bitno više nego restauracija kipa Bogorodice, a tih sredstava zasad nema. Zadnjih je godina, inače, u obnovu nekad vrlo zapuštene i sada bitno obnovljene crkve sv. Marije Magdalene uloženo par milijuna kuna

Mutvoran danas, kako nam kaže župnik Princ, ima svega deset žitelja starije dobi. Naselje je postojalo još u prapovijesno vrijeme, s kontinuitetom života u antici i srednjem vijeku, sve dok ga u trećem desetljeću 16. stoljeća nije opustošila kuga. Za Mletačke Republike Mutvoran je u 15. i 16. stoljeću bio u strateškom i upravnom smislu važno središte južne Istre. (Z. ANGELESKI, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter