Restaurirana utvrda Posrt otvorena za javnost

Otvaranje Posrta (Snimio: M. RIMANIĆ)
Otvaranje Posrta (Snimio: M. RIMANIĆ)

Nakon deset godina intenzivnog rada dovršen je projekt arheoloških istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih zahvata na sačuvanim građevinskim ostacima utvrde Possert, Shabez ili, kako mještani zovu Posrt, u Općini Cerovlje. Utvrda je smještena nedaleko Belaja, a ovo je ujedno i prva cjelovito sanirana i prezentirana srednjovjekovna utvrda u Istri te ujedno i prvi cjelovito istraženi arheološki lokalitet tog tipa na istarskom području. Time su ostvareni temeljni uvjeti za kulturno-turističku ponudu tog turistički relativno slabo razvijenog dijela istarskog poluotoka, koji je izrazito bogat spomeničkom baštinom, čija se obnova nastavlja projektom istraživanja i sanacije obližnje utvrde u Pazu, rekao je ovom prigodom Emil Daus, načelnik općine Cerovlje.

Projekt je pokrenut 2007. godine na inicijativu Hrvatskog restauratorskog zavoda, zapravo arheologa Josipa Višnjića, zbog iznimno lošeg stanja utvrde, ali i nedovoljne arheološke istraženosti lokaliteta koji pripada razdoblju razvijenog srednjeg vijeka u Istri. Zbog svega toga mu je ovom prigodom Daus od srca zahvalio.

Prema rezultatima provedenih arheoloških istraživanja, utvrda je najvjerojatnije sagrađena sredinom 14. stoljeća, od kada datiraju i najstariji povijesni podaci o posjedu. Od toga vremena posjed je pripadao vlasnicima utvrde Kožljak, podsjetio je Višnjić. Tada je podignut i prvi, manji objekt na zapadnoj strani lokaliteta, vjerojatno gospodarske namjene povezane s funkcioniranjem posjeda, koji je naknadno inkorporiran u kompleks utvrde. Utvrđeni stambeno-gospodarski sklop čije ostatke i danas prepoznajemo na terenu, sastojao se od stambene zgrade, palasa, povezane s kvadratnom kulom i dvorištem, podignut je sredinom 15. stoljeća. Kompleks je najvjerojatnije oštećen i napušten početkom 17. stoljeća u vrijeme tzv. Uskočkog rata, nakon čega obitelj Barbo podiže obližnji barokni dvorac Belaj. Zbog iznimno lošeg stanja u kojemu su se nalazili arhitektonski ostaci utvrde, Hrvatski restauratorski zavod počeo je 2007. godine projekt građevinske i konstruktivne sanacije te arheoloških istraživanja i restauriranja pokretnih arheoloških nalaza.

 Župan Valter Flego naglasio je kako je osnovni cilj, da se sačuva ovaj kaštel uspio, stoga je zahvalio svima koji su pomogli na tom putu. Međutim u Istri ima više sličnih utvrda, a na nama, je kaže Flego, zadaća obnoviti ih i revitalizirati tako da uz ostale motive i naša kulturna baština postane motiv dolaska turista.

- Zato očekujemo objavljivanje natječaja kojima želimo umrežiti istarske kaštele. Zato se veselim budućnosti kad ćemo vidjeti da smo uspjeli pripremiti i implementirati projekte vezane uz istarske kaštele i da smo jednu zajedničku priču naše povijesti uspjeli plasirati u budućnost, rekao je Flego.

Tajana Pleše v.d. ravnateljice Hrvatskog restauratorskog zavoda prisjetila se prvog susreta s ovom utvrdom koja je na prvi pogled na nju stvorila jak dojam. Stoga joj je jako drago da je Višnjić uspio u svom naumu i ostvario obećanje da će ustrajati na ovom projektu. Drago joj je što je uspio jer da se to provede bilo je potrebno mnogo rada, truda i zalaganja.

- Danas svi možemo uživati u ovoj utvrdi na kojoj je Josip ostvario sjajnu suradnju s lokalnom samoupravom i konzervatorima, rekla je Plaše zaželjevši da Posrt nastavi živjeti, a to može samo ako budu dolazili posjetitelji, stoga se nada kako je ovo tek početak jedne doista lijepe priče, ponosna što je uspješno okončano jedno ovako lijepo djelo. (Mirjan RIMANIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter