Restaurira se kaštel Bembo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je u svibnju protekle godine potpisan ugovor o pocetku radova, odnosno rekonstrukciji i restauraciji kaštela Bembo, zaštitnog arhitektonskog znaka Bala, a u kojem ce biti sjedište Zajednice Talijana Bale, zahuktali su se radovi na vrijednom kulturno-povijesnom spomeniku.

U rujnu protekle godine je obavljeno cišcenje, a trenutno je u tijeku rekonstrukcija i obnova pod stalnim arheološkim nadzorom Damira Matoševica iz Zavicajnog muzeja Grada Rovinja, odnosno pod nadzorom konzervatora. Gradilište vodi inženjer Zvonimir Jukic iz tvrtke Vallis iz Umaga koja je bila najbolji ponudac na raspisanom natjecaju. Radove financira talijanska vlada putem Talijanske unije i Narodnog sveucilišta iz Trsta, a oni iznose oko milijun eura.

- Rekonstrukcijom ce se, što je više moguce, zadrži stari štih, odnosno originalno stanje. Dio koji ce se morati obnavljati bit ce vidljivo novi. Nece se ici na imitaciju starinskog. To je glavna nit vodilja obnove, kazao je Jukic.

Arheološki i konzervatorski dio radova znatno su usporili obnovu, medutim, sve ide po planu i u travnju bi kaštel trebao biti zgotovljen.

Sala dei signori u venecijanskom stilu

- Najviše nas koci konzervatorski dio, ali bitno je da se sve izvede pod strogim nadzorom da bi se ocuvalo sve što je moguce. Trenutno su freske koje su se nalazile na zidovima na rekonstrukciji u Zagrebu, a trebale bi obnovljene biti vracene u veljaci. Kameni dio stepeništa bit ce zadržan u originalnom obliku, dok ce zbog statike i sigurnosti drveno stubište koje vodi do potkrovlja zgrade biti potpuno novo. Na tom ce se dijelu postaviti ponovno drvene stepenice koje ce po izgledu biti identicne izvornom, rekao je Jukic.

Pri kraju je betoniranje ploca, svi su pregradni zidovi srušeni i zamijenjene su dotrajale grede. Do konca su godine prakticki bili zgotovljeni svi grubi gradevinski radovi.

- I vanjska ce se stolarija promijeniti. Ona je bila postavljena kao zaštita, a u proljece ce se riješiti i prikljucci na kanalizaciju, struju i vodu, rekao je Jukic.

Nakon toga slijedi uredenje interijera za što je vec raspisan natjecaj, a u iznosu od više od milijun eura namještajem ce zdanje opskrbiti tvrtka Ikos Calighari iz Portoroža. Predsjednica Zajednice Talijana Bala Rosanna Berné, lani nagradena titulom vitezice uslijed rješavanja višegodišnjih problema oko uredenja, zadovoljna je tijekom obnove.

Kaštel ce u konacnici imati oko 1.200 kvadrata korisnog prostora. Prizemni dio, u kojem je nekad bila diskoteka, bit ce namijenjen mladima. Na cisterni sa stražnje strane kaštela uredit ce se mala ljetna pozornica s internet-barom. Na prvom katu smjestit ce se biblioteka i citaonica s odjelom za istraživanje povijesti Bala i okolice, a glavna dvorana - Sala dei signori, s ložom na drugom katu, dobit ce nekadašnji venecijanski štih. Tu ce se održavati svecane predstave, konferencije i drugi sadržaji, cemu je bila namijenjena i u vrijeme kada je izgradena izmedu dviju obrambenih kula na ulazu u povijesnu jezgru. Tu ce se nalaziti i svlacionice. Na trecem katu bit ce sjedište Zajednice i prostor za rad njenih sekcija.

U potkrovlju tri apartmana

U potkrovlju, s kojeg se pruža predivan pogled na baljansku rivijeru i južni dio zapadne obale Istre, umjesto prije planiranih uredskih prostora za najam uredit ce se najvjerojatnije tri reprezentativna apartmana, cijim ce se iznajmljivanjem pokrivati troškovi zgrade.

Inace, danas poznata kao palaca Bembo, prije nego što je u 16. stoljecu došla u vlasništvo ove obitelji, bila je zamak obitelji Soardo, koja je u 15. stoljecu promijenila njenu namjenu i stvorila mjesto stanovanja. Obitelj Bembo u njemu je organizirala brojna društvena dogadanja.

Konzervatorski dio radova predvodi Nataša Nefat, a iz dokumentacije saznajemo da su tijekom 2001. i 2009. godine u kaštelu Bembo izvedena i restauratorska istraživanja u sklopu kojih se na prvom katu objekta otkrio historicisticki dekorativni oslik s kraja 19. i pocetka 20. stoljeca te šest figuralno oslikanih tonda iz istog vremena.

"Glavnina pronadenog oslika nalazi se u centralnoj prostoriji prvog i drugog kata zgrade. Dekoracije prvog kata pripadaju kasnom historicizmu dok oslik drugog kata datira iz 17. stoljeca, odnosno razdoblja baroka. Osim u centralnim prostorijama, dekoracije su pronadene i u bocnim sobama zgrade gdje su osobito zanimljivo oslikani stropovi, vrlo bogata kombinacija floralnog i geometrijskog tipa dekoracije sa slobodnim potezima kista na šablonskim predlošcima", piše u dokumentaciji.

Nakon detaljnog pregleda za svaki je pronadenu fresku predložen i nacin restauracije što ce rezultirati obnovljenim i osvježenim slikarskim zapisima na stropovima buduce Zajednice Talijana. (Napisala i snimila Mihaela MEDIC)

Na radove se cekalo zbog administrativnih problema

Rosanna Berne` se pocetkom 2009. godine kada je postala predsjednica Zajednice odmah uhvatila ukoštac s problemom obnove kaštela Bembo, sjedišta Zajednice, a koja je tada vec duže od deset godina bila na cekanju. Za mandata generalnog konzula Italije Fulvija Rustica vodilo se niz razgovara s Oriettom Marot, direktoricom administrativnih poslova Talijanske unije, ravnateljem Narodnog sveucilišta u Trstu Alessandrom Rossitom te arhitekticom Barbarom Fornasir, koja potpisuje projekt obnove kaštela, a sve kako bi se projekt obnove maknuo s mrtve tocke. Ponovno je pregledana kompletna dokumentacija, a cekao se novac koji je sada stigao.
Zbog niza administrativnih problema novac, koji je vec bio osiguran, vracen je u Italiju jer nije bio iskorišten. Razloga je tijekom desetak godina bilo više. Berne` se pak ne želi osvrtati na prošlost vec je zadovoljan što se sve ponovno pokrenulo, a naišla je na razumijevanje svih koji su u projekt ukljuceni.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter