Restauratorima nužna snimka Arene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pet od ukupno cetrnaest etaža sjeverozapadne kule Arene djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda dovršili su radove u sklopu prve faze sanacije i zaštite spomenika, zapocete prije otprilike dvije i pol godine, doznajemo od Mate Pavina iz HRZ-a.

"Zbog nepovoljnog vremena trenutno cistimo kamen raznim strojevima, ukljucujuci i laser, te uklanjamo stare fuge, prijašnje rekonstrukcije i metalne klinove. Od preko tisucu zakrpa i tašela uklonili smo njih 439. Uklonili smo i 1.200 od gotovo cetiri tisuce metara cementa iz sljubnica te nanovo fugirali 260 od 4.700 metara fuga. Rekonstrukcijskih zahvata na kamenu napravili smo 185 od 1.300.

Na dvjema vodospremama na vrhu kule vratit cemo metalne klanfe na tradicionalni nacin, zalivene u olovu, dok ce dio metalnih klinova biti tretiran antikorozivnim inhibitorima da bismo sprijecili njihovo propadanje. Izradili smo nove rekonstrukcije, a istovremeno graficki dokumentiramo i mapiramo oštecenja i onecišcenja te radimo foto i pisanu dokumentaciju zatecenog stanja i svih faza konzervatorsko-restauratorskog zahvata", ispricao je Pavin.

Dodao je da im u dokumentiranju veliki problem predstavlja nedostatak snimki kule i Arene. Trodimenzionalni model, koji je trebala izraditi pulska tvrtka Geoservis još prije pocetka radova, nužan je jer se na njemu rade simulacije i za staticare i za restauratore, objasnio je Pavin.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo rekao je da tvrtka nije uspjela sve snimiti jer je skela postavljena prije pocetka radova te da je, po njegovim saznanjima, u tijeku nabava skenera koji može snimati i izbliza. Medutim, on još nije stigao, a ako problem ne bude uskoro riješen, Komšo kaže da ce potražiti nekoga tko ce zadatak napraviti kvalitetnije. Od ravnatelja AMI-ja doznali smo i da je dosada placena trecina radova, odnosno 890 tisuca kuna od ukupno tri milijuna koliko ce koštati prva faza sanacije i zaštite.

Za oštecenje kamena krive su površinske naslage, zatim soli, biološko onecišcenje, erozija te fizicka i mehanicka oštecenja. Ipak, glavni krivac za vecinu procesa razgradnje i slabljenja mehanicko-kemijskih svojstava kamena je voda. Zanemarivi nisu ni štetni utjecaji promjena temperature te ljudski faktor, koji je uzrokovao destrukciju pretežno u srednjem vijeku. (I. N. TURKOVIC)

Ispred Arene postavljena fiksna ograda
Da bi uštedjeli na najmu pomicne ograde ispred Arene, Grad Pula ju je nedavno zamijenio fiksnom koja ce bolje zaštititi arheološki lokalitet, doznajemo od procelnika za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata. On je objasnio da konzervatori inzistiraju na tome da kanal ostane otvoren te da se jednog dana nastave arheološka istraživanja i na dijelu prometnice. S obzirom na brzinu kojom se radovi ondje odvijaju, Grad je napravio pravi potez. Vec gotovo dvije godine lokalitet stoji netaknut, unatoc tome što je bilo planirano da ce radovi zapoceti u studenom 2007. biti okoncani pocetkom 2008.


Podijeli: Facebook Twiter