Restauracija Hütterotta na Zlatnom Rtu

(N. ORLOVIĆ RADIĆ)
(N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Usprkos skelama, radnicima, kamionima i gigantskoj dizalici koji se posljednjih dana vide na Zlatnom rtu, odnosno jednom od njenih najljepših dijelova - samoj punti, ne radi se o velikim, već gotovo filigranskim radovima na uređenju paviljona, kojeg je  između 1890. i 1891. godine dala sagraditi obitelj Hütterott.

Najljepši pogled na more

Naime, žminjska tvrtka "Kapitel", specijalizirana za graditeljstvo, restauracije i konzervacije spomenika kulture, predvođena arhitektom Brankom Orbanićem, obavlja restauraciju istrošene i vremenom nagrižene kamene plastike i krova, ne bi li objekt, danas u posjedu Maistre, do sredine veljače ponovno bio u funkciji. A riječ je o ugostiteljskom objektu "Lovor", grill-restoranu s najljepšim pogledom na pučinu, čije dvorište gotovo pa da oplakuje more i kamene hridi. Predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović veli da je za obnovu ovog rovinjskog dragulja izdvojeno oko 770 tisuća kuna.

Upravo ljepotu tog dijela Zlatnog rta i viziju toga kako bi se prostor mogao urediti imala je obitelj Hütterott, koja je u mnogočemu zaslužna za razvoj grada, napose u njenom prirodnom, a kasnije i turističkom obliku.

Lođa izrađena u Trstu

Što se pak tiče samog paviljona, izgrađenog na samom rtu Park šume, građen je u obliku slova L i njegovim središnjim dijelom pročelja dominira polukružna lođa s četiri elegantna stupa čiji kapiteli nose tri oluka a na koje se oslanja krovište lođe. Atraktivno je i to da lođa počiva na dvostepenastoj bazi, ulazna vrata su u središnjem dijelu lođe iznad kojih se nalazi manji kružni prozor. S  kakvom je ljubavlju, ali i novcem objekt zamišljen govori i podatak da je lođa u cijelosti izgrađena i kupljena u Trstu 1908. godine te prenesena u Rovinj, na Zlatni rt. Međutim, zub vremena je devastirao kamenu kupolu, koja se nagnula i opasno prijetila urušavanju.

Iz istog je razloga prije nekoliko godina i skinuta, potom rekonstruirana te se sada s "kapitelovcima" i vraća na staro postolje, kojima upravo teška mehanizacija služi za precizne i osjetljive radove. Inače, sjetit će se nešto stariji Rovinjci, tijekom Drugog svjetskog rada paviljon je služio i kao konjušnica obitelji industrijalca i trgovca njemačkog podrijetla iz Trsta, a danas se nalazi u sastavu najljepše turističke, prirodne i zaštićene gradske zone. Sam objekt "Lovor" u svom punom sjaju trebao bi se otvoriti za Uskrsne blagdane. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter